Nezaměstnanost v červenci se moc nezměnila, přibylo volných míst

Praha - Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala na 7,4 procenta.K 31. 7. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 541 364 uchazečů o zaměstnání. To je o 4 185 více než v červnu a o 9 732 méně než v červenci 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 527 066 dosažitelných uchazečů.

V příštích měsících by podle úřadu mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol stagnovat nebo maximálně mírně růst.

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629.274 lidí, nejvíc v historii Česka. V dalších měsících může počet lidí bez práce zvýšit kromě absolventů škol i postupný útlum sezónních prací. Pokud ale nezaměstnanost poroste, nepředpokládá Úřad práce, že se republika dostane na loňské hodnoty, uvedla dnes jeho ředitelka Marie Bílková.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta, tedy stejně jako v červnu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, 9,9 procenta, to je o 0,1 procentního bodu víc než o měsíc dřív. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, nyní 5,4 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,6 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost jako obvykle v Praze - východ - 3,4 procenta.

Následují Mladoboleslavsko, Prachaticko, Pelhřimovsko a Benešovsko - mají shodně 4,4 procenta nezaměstnaných. Nejvíc lidí bez práce je naopak na Mostecku (13 procent), v okrese Ústí nad Labem (12,6 procenta) a Bruntál (12,5 procenta).

Zaměstnavatelé měli v červenci největší zájem o manipulační dělníky a dělníky na stavbách, pracovníky v gastronomii, ve službách a prodeji, skladníky, švadleny, učitele, obchodní zástupce, svářeče, strážné, ostrahu objektů, operátory call center, uklízeče nebo řidiče nákladních automobilů a autobusů.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, montážní dělník a obsluha CNC či důlních strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici (konstruktéři, technologové, normovači, kontroloři), pracovníci v administrativě, ve zdravotnictví i v sociální oblasti. Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí. Větší počet volných pracovních míst hlásí v letních měsících také agentury práce, které tzv. vykrývají dovolené kmenových zaměstnanců firem

„Ve srovnání s minulým rokem se situace na trhu práce stabilizovala. I nadále ji ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii nebo lázeňství a oživování české ekonomiky. Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst – meziročně jich evidujeme téměř o 11 tisíc více. Mimo jiné je to výsledek plně fungujícího monitoringu a dobře nastavené komunikace v regionech," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková a dodává: V příštích měsících by mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů na ÚP ČR nebo s postupným utlumováním sezónních prací stagnovat, maximálně mírně vzrůst. Pokud ale k nárůstu dojde, nepředpokládáme, že bychom se dostali na loňské hodnoty."

V evidenci ÚP ČR byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním a středním odborným vzděláním a výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 – 29 lety, uchazeči ve věku 35 – 39 let a nezaměstnaní nad 50 roků. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce zaměstnání nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy