Fond ohrožených dětí povede i nadále Jan Vaněk

Praha – Jan Vaněk zůstane i nadále šéfem Fondu ohrožených dětí (FOD). Organizace provozuje klokánky pro děti v tísni, které se dostaly do vážných finančních problémů. Podle staronového šéfa se však situace postupně stabilizuje.

Vaňka dnes jednohlasně zvolili členové fondu, kteří vybírali také další dva členové předsednictva. „Hlavním naším úkolem je stabilizace fondu a další snížení dluhů," řekl Vaněk. Ten loni v červnu vystřídal v čele fondu jeho dlouholetou šéfku Marii Vodičkovou, která už na post nekandidovala. Vodičková na hlasování nepřišla a chystá vlastní podobně zaměřený projekt.

Před necelým rokem tehdy nové vedení fond převzalo se závazky, které přesahovaly 127 milionů korun. Kvůli dluhům a hrozící exekuci začalo se škrty. „Nyní jsme pod hranicí 100 milionů, z toho převážná část jsou dlouhodobé závazky ve smyslu hypoték či úvěrů, které jsou řádně spláceny," řekla ČTK členka předsednictva Hana Kupková.

Jen menší část dluhů podle ní tvoří běžné provozní náklady jako platy. S věřiteli se už fond dohodl na odkladu splatnosti. Už také nehrozí exekuce ani insolvence.

Hlasování oproti dřívějšku nebylo tajné, Vaněček díky tomu podle svých slov podporu lidí z fondu. „Přestali se bát," řekl. Další snižování kapacit klokánků nové vedení neplánuje. „Už nemáme kam ustupovat. Musíme shánět další peníze, abychom fond definitivně a stoprocentně stabilizovali," řekl Vaněk.

Na začátku loňska měl FOD celkem 28 klokánků s víc než pětistovkou míst, nyní jich má 17 s 354 lůžky. Dluhy se fondu daří podle Vaňka snižovat. Změnilo se také financování. Zatímco dřív příspěvky od státu za děti v klokáncích dostával fond a rozděloval je, nyní peníze podle Vaňka putují rovnou do zařízení.

Stát na dítě zařízením měsíčně platí 22.800 korun. Částka se krátí za dny, kdy dítě v těchto domovech nepobývalo. Podle Vaňka by v příštím roce měla přijít novela příslušného zákona tak, aby se platilo na lůžko bez ohledu na přítomnost dítěte plus příspěvek na potřeby každého dítěte. Nynější vedení FOD a další organizace žádají dofinancování krácené částky. Tři desítky zařízení vyčíslily sumu za loňský leden až říjen na 61,4 milionu korun.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman poslal klokánkům 2,3 milionu. Ministryně Maláčová ho nepříjemně překvapila

Prezident Miloš Zeman dnes předal Fondu ohrožených dětí (FOD) takzvaným klokánkům 2,3 milionu korun. Dalších 2,3 milionu vloží do nadace své ženy Ivany. Peníze mu poslali dárci na financování kampaně v prezidentských volbách, Zeman je ale nevyužil. Již před lednovými volbami avizoval, že peníze pošle klokánkům. Převod nevyčerpaných volebních prostředků na charitativní účely přikazuje zákon. Prezident obdaroval FOD i v minulosti z fondu, který původně založil na splácení státního dluhu.

Více souvisejících

fond ohrožených dětí klokánek děti

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy