Zeman poslal klokánkům 2,3 milionu. Ministryně Maláčová ho nepříjemně překvapila

Prezident Miloš Zeman dnes předal Fondu ohrožených dětí (FOD) takzvaným klokánkům 2,3 milionu korun. Dalších 2,3 milionu vloží do nadace své ženy Ivany. Peníze mu poslali dárci na financování kampaně v prezidentských volbách, Zeman je ale nevyužil. Již před lednovými volbami avizoval, že peníze pošle klokánkům. Převod nevyčerpaných volebních prostředků na charitativní účely přikazuje zákon. Prezident obdaroval FOD i v minulosti z fondu, který původně založil na splácení státního dluhu.

Zeman dnes řekl, že mu na volebním účtu zbylo 4,6 milionu korun. "Rozdělil jsem tuto částku na dvě poloviny, ale ujišťuji vás, že se obě poloviny dostanou dětem," řekl prezident. První dostanou klokánky, druhou jeho žena, která je podle Zemana mimo jiné použije na dotace na pořízení automobilů pro postižené děti. Prezidentova manželka založila Nadační fond Ivany Zemanové. Podle údajů na webových stránkách fondu se zaměřuje na pomoc ohroženým dětem, seniorům nebo lidem v nouzi.

Fond ohrožených dětí je jedním z provozovatelů zařízení pro ohrožené děti. Má jich 15. Dalších pět desítek domovů podobných klokánkům spravují jiné organizace.

Zeman poznamenal, že pomoc klokánkům nemůže být redukována jen na jeho dary, ale měla by být systematická. Podotkl, že bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) zřídila pracovní skupinu na pomoc ohroženým dětem. Předseda FOD Jan Vaněk Zemanovi řekl, že nová ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tuto skupinu zrušila. "Překvapilo mě to, protože od sociální demokratky bych nic takového neočekával," řekl Zeman. Předpokládá, že s ní o tom bude mluvit.

Ministerstvo práce ČTK sdělilo, že zrušená pracovní skupina bývalé šéfky resortu se sešla jednou. "Téma péče o ohrožené děti plánuje ministryně Maláčová dále diskutovat formou společných setkání a kulatých stolů za účasti odborníků z různých oblastí," uvedlo tiskové oddělení resortu.

Klokánkům hrozilo před několika lety kvůli dluhům fondu rušení. FOD žádal o mimořádnou dotaci. Proti se stavěla tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu a neférovost podpory jen pro jediného provozovatele. Emotivně tehdy prohlásila, že se kvůli podpoře jedné organizace nenechá zavřít. "S ďábelským úsměvem jsem jí (na to) řekl: Milá Míšo, byl by to pozitivní vedlejší efekt této dvacetimilionové dotace," řekl dnes Zeman.

FOD získal na klokánky mimořádnou dotaci od státu několikrát, poprvé to bylo v roce 2006. Loni ji dostal dokonce dvakrát. Tehdejší kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) na jaře schválil dvacetimilionovou injekci a na podzim před volbami ještě dalších 12,8 milionu.

Zemanovi na volební účet poslali peníze především velcí dárci. Dva miliony korun dostal od firmy DAKO-CZ, která patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Milion korun mu darovala firma Composite Components, za kterou stojí Petr Rusek, jenž mimo jiné působí jako předseda představenstva firmy Tatra Trucks. I tato firma patří do Czechoslovak Group. Dalších 900.000 korun Zemanovi dal advokát Jan Nekola.

Zeman poslané peníze nevyužil, protože tvrdil, že kampaň nevede. Místo něj ji s jeho souhlasem zorganizovali blízcí spolupracovníci ze Spolku Přátel Miloše Zemana a Strany práv občanů. Nakonec předvolební náklady formou takzvaných bezúplatných plnění vyčíslil na 22,7 milionu korun. Převedení nevyčerpaných peněz z transparentního účtu na charitativní účely určuje zákon. Kandidát si může vybrat, na koho finance převede. Zbylé peníze museli účastníci voleb poslat na charitu do pátku. Kdy Zeman skutečně peníze odeslal, nelze ověřit, protože jeho účet už ve čtvrtek odpoledne nebyl k dispozici.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman fond ohrožených dětí klokánek Jana Maláčová (ČSSD) ČSSD prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 40 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy