Datové schránky budou mít nové logo, navrhl ho student

Datové schránky budou mít po deseti letech od letošního června nové logo. V soutěži, kterou loni na podzim vyhlásilo ministerstvo vnitra, zvítězil se symbolem dvou šipek student umělecké školy z Ostravy Lukáš Adamík. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Nové logo podle Adamíka představuje obousměrnou komunikaci občana se státem a dohromady tvoří datovou zprávu. "Chtěl jsem si vyzkoušet, zda dokážu navrhnout logo na takovéto úrovni. To, že tak rozšířený systém bude používat mé logo, považuji za úspěch," uvedl Adamík.

Datové schránky dosud využívaly logo poštovní trubky spojené se znakem @, které mělo symbolizovat propojení poštovních služeb se službami internetovými.

Nová etapa datových schránek. Po novém, jednodušším systému a nové, větší velikosti zpráv teď mají datovky konečně i nové logo. Navrhl ho student Střední umělecké školy Ostrava Lukáš Adamík a my mu k vítězství v soutěži gratulujeme. Více zde: https://t.co/0Me6zA1axE pic.twitter.com/VudPnaY36Z

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) 4. června 2019

"Papírové dopisy jsou pro dnešní generaci minulostí. Současnost i budoucnost patří elektronické komunikaci," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se dnes s Adamíkem v budově ministerstva na pražské Letné setkal. Staré logo podle Hamáčka neodpovídalo potřebám moderního komunikačního systému.

Soutěže o podobu nového loga se mohli zúčastnit studenti do 26 let. Hodnotící komise vybírala ze 46 návrhů. Adamík získal jako odměnu 25.000 korun. "Jsem rád, že o soutěž byl mezi studenty zájem. Je to důkaz, že datové schránky mají pro mladé lidi potenciál, který chceme rozvíjet," dodal Hamáček.

Nové logo je součástí záměru ministerstva modernizovat systém datových schránek. V minulých měsících zavedlo podle mluvčí například nové uživatelské prostředí, nové funkce a také větší kapacitu zpráv. Záměrem ministerstva je, aby datové schránky kromě úřadů a firem ve větší míře využívali i občané, mimo jiné i z mobilu a tabletu podobně jako je to u internetového bankovnictví.

"Lidé už přes datové schránky odeslali přes 650 milionů zpráv a v tuto chvíli existuje 984 tisíc zřízených datových schránek, z toho 16,4 procenta si zřídili občané/fyzické osoby na vlastní žádost. Jen na poštovném už datové schránky ušetřily státu 14 miliard korun," doplnila Pěknicová.

Související

Ilustrační foto

Novou datovku stále nemá téměř 734 tisíc podnikatelů

Do datové schránky se zatím nepřihlásilo téměř 734.000 podnikatelů nebo nepodnikajících právnických osob, kterým stát letos schránku nově ze zákona zřídil. Celkově bylo nově aktivováno 1,8 milionu schránek a 1,077 milionu lidí se do nich přihlásilo. Vyplývá to z aktuálních údajů Digitální informační agentury (DIA), která správu datových schránek od dubna převzala.

Více souvisejících

Datové schránky Jan Hamáček Ministerstvo vnitra veřejná správa

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy