Zlínský kraj roste! Za 11 let do rozvoje investoval skoro 10 miliard

Zlín - Zlínský kraj investoval za 11 let do vlastního rozvoje skoro 10 miliard

Kraj dal mezi lety 2000 až 2011 například čtyři miliony korun na podporu dopravní obslužnosti, obcím poskytl na dotacích okolo miliardy. Grantová schémata a globální granty vyšly na 670 milionů a další podprogramy stály 825 milionů. "Důležité jsou dopady na život obyvatel kraje. Systematicky podporujeme zaměstnanost v regionu, dopravní dostupnost a zvýšila se kvalita života ve městech a na vesnicích. Stoupá úroveň vzdělání, rozvíjí se volnočasové a kulturní aktivity a zvýšila se atraktivita z pohledu cestovního ruchu," uvedl Lukáš, jenž má oblast strategického rozvoje v kompetenci.

Kraj rozvíjí množství aktivit v dopravě, podnikání a inovacích, životním prostředí, podporuje venkov a zemědělství, věnuje se oblasti zdravotnictví, sociální péči, školství, cestovních ruchu, ale také rozvoji informačních a komunikačních technologií a datové infrastruktury.

Při plánování období 2012 až 2020 počítá Lukáš s menším objemem peněz z veřejných zdrojů i s méně příznivým vývojem ekonomiky. "Proto se budemem muset soustředit na klíčové rozvojové aktivity, zejména ve vazbě na vytváření nových pracovních míst v našem kraji," sdělil Lukáš.Do budoucna chce kraj využít zdrojů strukturálních fondů k dosažení růstu hrubého domácího produktu, aby se příblížil průměrné úrovni Evropské unie. "Pro budoucí rozvoj je nutné respektovat specifika různých typů území a bude nezbytné rozvíjet partnerství veřejného a soukromého sektoru," dodal Lukáš.

Související

Markéta Vaňková

Primátorkou Brna se opět stala Vaňková, Zlín povede primátor Korec, Opavu Navrátil

Zastupitelé Brna dnes na ustavujícím zasedání zvolili primátorkou Markétu Vaňkovou (ODS). Ve funkci bude druhé volební období. Prvním náměstkem se stal brněnský předseda hnutí ANO René Černý. Koalici v Brně tvoří ODS s TOP 09, hnutí ANO, KDU-ČSL se STAN a ČSSD. Primátorem Zlína se opět stal Jiří Korec z hnutí ANO. Do čela krajského města ho dnes zvolilo ustavující zastupitelstvo. Primátorem Opavy se dnes opět stal Tomáš Navrátil z vítězného hnutí ANO. Rozhodli o tom zastupitelé na ustavujícím zasedání. Navrátila podpořilo 23 zastupitelů.
Zlín

Ve Zlíně sestaví koalici hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů

Koaliční smlouvu dnes ve Zlíně podepsali zástupci vítězného hnutí ANO a trojbloku ODS, lidovců a Pirátů. Primátorem by měl být i nadále Jiří Korec, který byl lídrem ANO a město vedl v končícím volebním období. Čtyři subjekty již minulý týden v pondělí podepsaly dohodu o povolební spolupráci. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 27 mandátů. Ustavující zasedání zastupitelstva bude ve čtvrtek 20. října.

Více souvisejících

Zlín

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy