MPSV se připravuje na zrušení sKaret

Praha - Poslanecká sněmovna má tuto středu ve třetím čtení projednat tisk č. 913 - senátní návrh zákona, kterým se zrušuje karta sociálních systémů. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček právní předlohu podporuje, souhlasí s ní v podobě pozměňovacího návrhu Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, který ruší sKartu jako celek. Zdůrazňuje, že se zrušení karty sociálních systémů, na které se MPSV připravuje, musí co nejméně dotknout klientů. Zda a kdy k němu dojde, záleží na parlamentu a prezidentovi.

„Z hlediska systému je sKarta pouze nosičem. I tak se při zrušení budou muset vyřešit dopady na všechny, co ji dnes využívají," říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „V současné době proto mimo jiné připravujeme harmonogram výměny speciální sKarty pro zdravotně postižené za průkazy pro handicapované občany. Tak, aby se vše odehrálo maximálně plynule, bez zbytečného chození po úřadech."

Řešení projektu sKarty je jedním z prioritních úkolů Františka Koníčka. Vnímá ho i v souvislosti s doporučením dřívější vlády, aby se sKarta zrušila.

„Jednal jsem samozřejmě také s generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou," popisuje aktuální dění ministr práce a sociálních věcí a doplňuje: „Shodli jsme se, že je nutné, aby sněmovna dokončila svou práci a podle toho, jak to dopadne, bude možné říci další kroky. To se týká i nastavení jiného způsobu výplaty dávek klientům."

sKarta, nebo-li karta sociálních systémů, se zavedla od roku 2012, jde o jeden ze způsobů výplaty dávek. Projekt sKarty v minulosti kritizoval mimo jiné Úřad pro ochranu osobních údajů, ombudsman či Národní rada osob se zdravotním postižením. Už několik měsíců se nové sKarty vydávají pouze na vyžádání klienta. Ke konci července ji mělo 277 222 lidí.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta František Koníček

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy