Úřední šiml v Česku: 66 tisíc státních úředníků, rozpočet na ně vydává miliardy

Praha - Ze státního rozpočtu je placeno zhruba 427.000 zaměstnanců, 66.000 z nich lze označit za státní úředníky. Vyplývá to z nejnovější studie ekonomického institutu IDEA při CERGE-EI a neziskové organizace Zaostřeno. Na platy těchto státních úředníků rozpočet ročně vydává kolem 23 miliard korun. Studie uvádí, že počty státních úředníků se v posledních letech výrazně neměnily.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) veřejný sektor v roce 2011 zaměstnával 935 tisíc osob (vyjádřeno v přepočtu na plné úvazky). Z toho 627 tisíc osob pracuje ve vládních institucích a z nich 269 tisíc v ústřední vládě.

Státní rozpočet, který používá jiné dělení organizací, pro rok 2013 uvádí 427 tisíc jako počet přepočtených osob v rozpočtových a příspěvkových organizacích. Více než polovinu z toho tvoří zaměstnanci příspěvkových organizací v kapitole Ministerstva školství, tedy veřejných základních a středních škol a necelá polovina (186 tisíc) pracuje v tzv. rozpočtových organizacích. Z toho velkou část tvoří policie, armáda, hasiči a další sbory.

Celkem 71 tisíc přepočtených osob pracuje ve třech skup inách organizací, které lze společně nazvat státní správou. Protože je v tomto součtu zahrnuto zhruba 5 tisíc příslušníků ozbrojených a ochranných složek, státních úředníků je jen zhruba 66 tisíc. V ústředních úřadech státní správy, což je podskupina státní správy, pracuje 24 tisíc přepočtených osob – z nich zhruba 19 tisíc úředníků – a z toho zhruba 20 tisíc osob na ministerstvech, z nichž 15 tisíc jsou státní úředníci.

Zdaleka největší díl zaměstnanosti ve státní správě představují tři velká ministerstva (financí, vnitra, práce a sociálních věcí) a jimi řízené organizace (například Úřad práce nebo Česká správa sociálního zabezpečení), které společně zaměstnávají přes 60% státních úředníků, informuje idea.cerge-ei.cz.

Reálný objem výdajů na platy státních úředníků za posledních deset let podle studie stoupl o zrhuba deset procent. V roce 2012 výdaje na platy ve všech rozpočtových a příspěvkových organizacích dosahovaly 123,7 miliardy korun, z toho 23,5 miliardy korun ve státní správě.

V roce 2012 byl průměrný plat ve státní správě 26.841 Kč, na ministerstvech 36.741 Kč. "Tyto průměry přesahují parametry tarifů v rámci stávajícího systémů odměňování. Například tabulkový plat státního úředníka v nejvyšší platové třídě s dvanácti lety zkušeností, bez osobního příplatku a příplatku za vedení, je podle odpovídající tabulky 26.710 Kč," upozornila studie.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Poslanci podpořili vládní návrh na zrušení Nejvyššího stavebního úřadu

Sněmovna dnes propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh, který ruší vznik Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízených krajských stavebních úřadů organizovaných například podle vzoru finanční správy. Vládní novela nového stavebního zákona z loňského roku ruší schválený model čistě státní stavební správy a zachovává všechny stavební úřady v obcích. Zachovává však Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny. 

Více souvisejících

úřady Státní správa Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy