Pomozte zachránit život, registr krvetvorných buněk hledá nové dárce

Praha - Český registr dárců krvetvorných buněk nutně potřebuje nové dárce, jinak šance nemocných s leukémií a dalšími nemocemi krvetvorby na nalezení vhodného dárce začnou klesat.

"Pravidla pro dárcovství jsou velmi přísná, aby úspěšnost transplantace byla co nejvyšší a odběr kostní dřeně neohrozil dárce," vysvětlila Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk.

K tak dramatickému propadu počtu dárců dojde podle Kuříkové i proto, že letos bude vyřazena velká část těch, kteří do registru vstoupili v době jeho vzniku. "Teď dovršují věkovou hranici pro darování kostní dřeně. Je potřeba je nahradit mladou generací, i proto se snažíme využívat všech možností, jak vstup do registru propagovat," řekla.

"Nebýt lidí, kteří chtějí darovat kostní dřeň, dnes bych tu nebyl," řekl Petr Kašpárek. Transplantaci při léčbě akutní myeloidní leukémie podstoupil před 439 dny. Pár týdnů po té začal jezdit na kole, nyní už chodí i do práce. Na dárce čekal tři čtvrtě roku, našel ho v Německu.

Richard Šrámek, který daroval kostní dřeň před půl rokem, ujistil, že i když odběr a příprava na něj nejsou příjemné zážitky, za záchranu života to stojí. "Každopádně bych do toho šel znovu i po tom, co o odběru vím. Vědomí, že jsem někomu mohl pomoci, je prostě úžasné," řekl.

Český registr dárců kostní dřeně, dnes Český registr dárců krvetvorných buněk vznikl v roce 1991 v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a je zapojen do sítě více než 60 registrů po celém světě.

Registr eviduje a vyhledává potenciální dárce pro české i zahraniční pacienty na základě testů známých jako „typizace HLA". Human Leukocyte Antigen je systém dědičných znaků na bílých krvinkách, který je velmi různorodý a zásadně ovlivňuje vzájemnou snášenlivost transplantovaných buněk a organismu nemocného. Najít pro nepříbuzenskou transplantaci shodného dárce proto vyžaduje, abychom měli k dispozici široké spektrum možných kombinací HLA znaků, tudíž dostatečné množství různých dárců.

Registr je napojen na mezinárodní databáze BMDW (Bone Marrow Donors Worldwide) a EMDIS (European Marrow Donor Information System). V současnosti by efektivní vyhledávání nebylo možné bez použití jednoho z nejmodernějších počítačových programů. Tento IT systém umožňuje i správu databází bank pupečníkové krve (BPK ČR a Eurocord Slovakia).

Podmínky vstupu do registru:

1. věk 18-35 let2. výborný zdravotní stav3. hmotnost přes 50 kilogramů4. bez trvalého užívání léků a léčby (výjimkou je antikoncepce)5. ochota podstoupit odběry krve a případná další vyšetření6. ochota věnovat svůj čas a pohodlí7. zdravotní pojištění platné v Česku8. dárce vstupuje do registru s plným vědomím, že je k dispozici pro všechny pacienty, kteří potřebují transplantaci krvetvorných buněk na celém světě

Související

Více souvisejících

zdraví transplantace ikem

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Policie obvinila muže z vraždy v Plzni. Oběť dnes v nemocnici zemřela

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy