Ředitel VZP odvolal tři manažery, jezdili do Alp za peníze Hewlett-Packard

Praha - Několik manažerům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) si jezdilo na zájezdy do rakouských Alp, luxusní výlety jim platila firma Hewlett-Packard. Ta v posledních letech získala od VZP zakázky za tři miliardy. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek dnes v reakci odvolal tři manažery IT.

"Důvodem odvolání jsou pochybnosti týkající se možného střetu zájmů v návaznosti na pozice, které doposud zastávali," upřesnil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Odvolaní ve VZP zatím zůstávají, odchodem z funkcí mají být jednoznačně vyloučeny jakékoli pochyby o veřejných zakázkách IT.

"Jde o preventivní krok, aby nemohly být žádným způsobem zpochybňovány současné a budoucí zakázky. Co se týče zakázek z minulosti, nehodlám dělat ukvapené závěry a s případnými dalšími kroky počkám na výsledky plošného auditu, který jsem už v pondělí nařídil provést," uvedl v prohlášení pro média Kabátek.

Manažeři největší české zdravotní pojišťovny vyjížděli do Alp nejméně od roku 2009, podle některých svědectví však výlety začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který je ve funkci od roku 2012, Radiožurnálu řekl, že o těchto aktivitách svých podřízených neví, každopádně nařídil mimořádný audit IT zakázek od roku 2006.

Někteří manažeři se k výletům přiznali, někteří zapírali. Několik z nich tvrdilo, že šlo o školení. Současný šéf IT projektů Roman Rund přiznal, že to lze vnímat jako určitou formu korupce. "Já říkám, že se na to dá takhle nahlížet. Ale já to nebral jako korupci, my jsme tam jezdili za konkrétním účelem - styl výjezdní porady," řekl Rund.

Na hory jezdila i současná ekonomická náměstkyně VZP Markéta Slavíková, která si to prý ale nepamatuje. Zalyžovat si byl podle Radiožurnálu také ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec, dnešní hlavní analytik IT projektů Martin Kreidl, bývalý náměstek VZP Tomáš Červinka a ředitel pojistného odboru a správy pohledávek Petr Nosek.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Hewlett-Packard Zdeněk Kabátek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy