Záchranářský vrtulník musel nouzově přistát v Olomouci. Stroj je 21 let starý, kraj se zhrozil

Olomouc - Záchranářský vrtulník slovenské firmy Air-Transport Europe (ATE) musel dnes dopoledne kvůli technické závadě motoru nouzově přistát v Olomouci. Posádce ani transportovanému pacientovi se nic nestalo. Slovenská společnost leteckou záchrannou službu v Olomouckém kraji zajišťuje od Nového roku a používá více než dvě desítky let starý vrtulník. Kvůli mimořádné události chce hejtman Oto Košta (ANO) jednat s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD).

"Technická závada přinutila pilota s posádkou i se zraněným nouzově přistát. Porouchal se jeden motor. Nikomu se nic nestalo," řekla ČTK mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Pro zraněného pacienta přijela na olomoucké letiště sanitka. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Petr Hubáček novinářům řekl, že vrtulník transportoval pacienta z obce Drahotuše do popáleninového centra v Brně. "Nad Prostějovem mu kontrolka hlásila možnou závadu motoru," uvedl.

Do motoru vrtulníku se podle Hubáčka zřejmě dostala kovová tříska. Stroj tak přistál jen s jedním zapnutým motorem. "Stává se to běžně i u velkých dopravních letadel. Je to taková v uvozovkách běžná závada, která se jednou za čas může stát. Tím pádem veškeré kontrolky začnou hlásit závadu na motoru a je nutné nouzové přistání a vypnutí motoru. To se stalo tady," řekl ČTK Hubáček.

Vrtulník v hangáru opravují technici. Firma ATE nouzové přistáni kvůli signalizaci kovové třísky v oleji potvrdila. Podle mluvčí Zuzany Hopjakové byly do motoru dodané nové součásti. "Při záběhu motoru se taková indikace může objevit," napsala ČTK Hopjaková. Firma předpokládá, že po prohlídce a motorové zkoušce bude vrtulník večer znovu nasazen do provozu. Záchranáři budou do té doby spolupracovat s leteckou službou Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. O nasazení nového typu vrtulníku firma neuvažuje.

Společnost ATE, která provozuje vrtulníkovou záchrannou službu na Slovensku, vyhrála loni výběrové řízení na provozovatele letecké záchranné služby v Olomouckém kraji. Od 1. ledna v regionu nasadila 21 let starý vrtulník Agusta A109 K2. Předtím tam provoz letecké záchranky pomocí vrtulníku Eurocopter pořízeného v roce 2010 zajišťovala firma Alfa-Helicopter.

Psali jsme: Rusko pobouřil případ "smrtícího hulvátství", petici už podepsaly tisíce lidí Leteckou záchranku na Ústecku zajistí v lednu a únoru DSA  

Kraj změnu provozovatele letecké záchranné služby kritizoval, protože jediným kritériem při jeho výběru byla cena. Podle Košty se služba po technické stránce vrátila do doby před 25 lety, kdy v kraji začínala. Hejtman připomněl, že k podmínkám tendru nemohli mít připomínky zástupci záchranných služeb. Výběrové řízení označil za nesmyslné. "Byl vypsán tendr na něco, co funguje," řekl Košta.

Hejtman požádá ministra Ludvíka o schůzku. "Jako předseda Komise Rady Asociace krajů České republiky pro zdravotnictví jsem rozhodnut jednat s ministerstvem zdravotnictví o tom, co dál. Abychom opět dostali leteckou záchrannou službu do stavu, který odpovídá roku 2017," řekl Košta.

Oodle podepsané smlouvy bude leteckou záchrannou službu v kraji následující čtyři roky zajišťovat ATE . "Firma byla levnější proto, že sem dodala nemoderní vrtulník, který už má hodně nalétáno a je staršího roku výroby," řekl Hubáček. Asociace záchranných služeb prý marně požadovala, aby v tendru na leteckou záchrannou službu měla třicetiprocentní váhu kvalita služeb. "Dostali jsme starý vrtulník, tím pádem za nižší cenu, než nabízeli ostatní uchazeči s moderními stroji," řekl.

ATE zvítězila ve výběrovém řízení i na provozovatele letecké záchranné služby ze základny v Ústí nad Labem a službu tam měla zajišťovat rovněž od ledna. Ministerstvo zdravotnictví tendr ale zrušilo kvůli nejasnosti ohledně technických požadavků na vrtulníky. Podle zadávací dokumentace měly mít stroje "plnou certifikaci v kategorii A", účastníci tendru si ale tento požadavek vysvětlovali rozdílně. Jeden tuto certifikaci prokázal, druhý ji neměl, ale doložil splnění kvalifikačních požadavků, které této certifikaci odpovídaly. Doloženou certifikaci nemá ani vrtulník, se kterým ATE létá v Olomouckém kraji.

Související

Více souvisejících

Záchranná služba Olomoucký kraj Oto Košta (hejtman)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 38 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy