Čínská medicína proti nachlazení? Šarlatánství a hloupost, láteří Kubek

Hradec Králové - Ambulance tradiční čínské medicíny (TCM) ve Fakultní nemocnici Hradec Králové zahájila program prevence nachlazení. Čelí za to ostré kritice od České lékařské komory (ČLK).

"Ostuda pokračuje. Žádní šarlatáni na půdu zdravotnických zařízení nepatří a na akademickou půdu už vůbec. Mrzí mě, že Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je špičkovým zdravotnickým pracovištěm, kvůli finančnímu prospěchu několika lidí hazarduje se svým dobrým jménem," řekl prezident ČLK Milan Kubek.

V hradecké ambulanci TCM pracují tři lékaři, dva čínští a jeden český. Vyšetření a léčbu si pacienti platí sami. Ambulance TCM dosud ošetřila přes dva tisíce lidí. "Každý pacient je nejprve celkově vyšetřen českým lékařem. Ve spolupráci s čínským specialistou je pak určen diagnostický a léčebný závěr z hlediska tradiční čínské medicíny, na jehož základě pak probíhá léčebný postup," uvedl Jakub Sochor z fakultní nemocnice.

Podle vedoucího Česko-čínského centra TCM v Hradci Králové tradiční čínská medicína přispívá k podpoře imunitního systému. "Mezi metody prevence a léčby patří akupunktura, podávání bylin, dietetika, čínská masáž tuina a cvičení čchi-kung," uvedl Musil. "Po aplikaci metod tradiční čínské medicíny většina z nich potvrzovala zlepšení celkového zdravotního stavu a menší počet akutních respiračních onemocnění," dodal.

Kubek to považuje za nesmysl. "Jde o šarlatánství, podvodníci budou vždy a lidská hloupost, ale i zoufalství jsou také věčné. Takzvaná tradiční čínská medicína je kšeft několika lidí napojených na čínské kruhy," dodal.

Související

Čchang-e 5

Čína se podělí o vzorky ze své měsíční mise s dalšími zeměmi

Čína se podělí s dalšími zeměmi o data a vzorky měsíční horniny, které při své misi získala čínská vesmírná sonda Čchang-e 5. Podle agentury Reuters to dnes řekl zástupce šéfa čínské národní vesmírné agentury Wu Jen-chua. Sonda, která se ve středu SEČ úspěšně vrátila na Zemi, dopravila vzorky z Měsíce poprvé od roku 1976.
Hongkong

Demonstranti v Hongkongu chtějí přitáhnout pozornost G20, Čína zlostně reaguje

Organizátoři protestů v Hongkongu, kteří se obávají omezení právní nezávislosti tohoto poloautonomního regionu, ohlásili na středu další rozsáhlé demonstrace. Chtějí tak ke svým protestním akcím přitáhnout pozornost světových vůdců, kteří se tento týden sejdou na summitu skupiny G20 v japonské Ósace. Čínské ministerstvo zahraničí ale dnes zdůraznilo, že Čína nedovolí, aby se situace v Hongkongu stala tématem jednání skupiny G20 v Japonsku.

Více souvisejících

čínská medicína FN Hradec Králové Milan Kubek lékaři Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy