Ministr odvolal ředitele FN v Ostravě Němečka, prý manažersky selhal

Praha/Ostrava - Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně. Vojtěch před dvěma týdny odvolal i ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou.

Exministr zdravotnicí za ČSSD Němeček podle ministerstva také vyváděl lukrativní obory do soukromých rukou. "V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu," uvedla k Němečkově odvolání mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie a vyučuje na lékařské fakultě.

Němeček měl spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy Babiš působil jako ministr financí. V listopadu 2014 na něj Babiš podal trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro nemocnici, roztržkami se zabývala i koaliční rada bývalé vlády ANO, ČSSD a lidovců. Němeček zase například řekl, že Babišem v té době vlastněná média o něm lžou se záměrem ho poškodit.

Ostravská fakultní nemocnice loni hospodařila se ziskem 111,2 milionu korun, což je zhruba o 80 milionů korun víc než v předchozím roce. Obrat přesáhl pět miliard korun.

Od nástupu nového vedení ministerstva zdravotnictví loni v prosinci skončil kromě ředitelů nemocnic Němečka a Vrbovské také ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta a dva odborní náměstci ministra Tom Phillipp a Petr Land, jejichž sekce byly sloučeny před koncem roku při změnách organizační struktury ministerstva.

Odešli také dva političtí náměstci, Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a Kamal Farhan (ANO). Arnoštovou nahradila bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová. Farhan se stal poslancem. Jeho místo ministr podle dřívějšího vyjádření v brzké době obsazovat nehodlá.

Hledání nových zaměstnanců ministerstva může komplikovat pracovní neschopnost státního tajemníka ministerstva zdravotnictví Ivo Benedy. Nové úředníky do poměrů podle služebního zákona může místo Benedy přijímat jen takzvaný superúředník, tedy náměstek ministra vnitra Josef Postránecký.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček Adam Vojtěch (ANO) FN Ostrava ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 5 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy