Odvolání Němečka? Nemocnice v Ostravě neproplácela přesčasy, tvrdí ministr Vojtěch

Praha/Ostrava - Jedním z důvodů pro dnešní odvolání Svatopluka Němečka (ČSSD) z postu ředitele FN Ostrava bylo, že zařízení neproplácelo zaměstnancům odpracované přesčasy, museli si brát náhradní volno. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Informace o pochybeních dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanců a odborů z nemocnice. "Pokud jsou informace takto závažné a obrací se na mě přímo zaměstnanci, tak si myslím, že bych takové kroky měl dělat i jako ministr v demisi," řekl Vojtěch v České televizi s tím, že vylučuje, že Němečkovo odvolání mělo politickou objednávku.

"Všichni vědí, že jsem nebyl zrovna oblíbencem hnutí ANO. Možná kdyby to pan ministr poctivě řekl, že provedl politickou čistku, tak by to bylo férovější a slušnější," uvedl Němeček. Připomněl tak svoje spory s tehdy ministrem financí, dnes premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), které řešila i koaliční rada minulé vlády ANO, ČSSD a lidovců.

Vojtěch dále řekl, že signály o problémech nemocnice dostával od počátku svého působení na ministerstvu. S vedením nemocnice ale nemluvil, což potvrdil i Němeček. Za nepravdivou také ministr označil informaci o tom, že ministerstvo řediteli povolilo pětinový úvazek ve vedení bohumínské městské nemocnice.

Podle ministra také došlo ve fakultní nemocnici k poklesu péče na některých odborných pracovištích jako je diabetologie, alergologie nebo revmatologie, na chirurgii podle Vojtěcha po odchodu klíčových odborníků o pětinu klesl počet operací. Kritizoval také to, že Němeček umožnil v areálu nemocnice vznik soukromé kliniky pro umělá oplodnění. "Nemocnice mohla tuto péči poskytovat sama a získat nějaké finanční prostředky navíc," dodal Vojtěch.

Němeček pochybení odmítá, důvody považuje za lži. Kritizoval také, že se o odvolání dozvěděl z médií. "Nedostal jsem odvolací dekret, takže ředitelem zůstávám, nicméně beru na vědomí záměr pana ministra," řekl v ČT. Pochybnosti má Němeček i o dočasně pověřeném řediteli, lékaři Evženu Machytkovi. "Trochu se bojím, jestli to zvládne. Je velmi nezodpovědné takto experimentovat," dodal.

"Kdyby mi pan ministr řekl, že má politické zadání od pana (premiéra Andreje) Babiše, že mě má odvolat, tak řeknu, co se dá dělat, jedeme dál. Ale tímhle způsobem s neustálým vymýšlením lživých důvodů to považuji za velmi trapné a z jeho strany nedůstojné," řekl ČTK Němeček. O dalším postupu se chce poradit s právníky.

Podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové bylo odvolání v souladu se zákoníkem práce. "Dnes v ranních hodinách byl pověřeným zaměstnancem ministerstva zdravotnictví osobně seznámen s obsahem odvolání, a to za přítomnosti svědka. To vše je zdokumentováno v popisu průběhu předání písemnosti," uvedla mluvčí.

"Když jsem slyšel od pana ministra tyto konkrétní věci, tak je to ještě směšnější, než jsem si původně myslel," uvedl exministr. Pokud jde o přesčasy, považuje svůj postup za hospodárný. Nemocnice má podle něj dostatek personálu a mohla přesčasy řešit náhradními volny. "Kdybych toto nedělal, může mě obvinit, že se chováme nehospodárně," řekl Němeček. Navíc tvrdí, že kvůli proplácení přesčasů nezaznamenal stížnosti.

"Za druhé jsem se dozvěděl, že v areálu FNO je nějaké soukromé IVF centrum (centrum asistované reprodukce) a to je to vyvádění těch lukrativních věcí, tak to jsem se zasmál ještě více, protože tam skutečně v nájmu nějaké IVF je, ale nikoliv v budovách fakultní nemocnice, ale v nějakém soukromém subjektu, se kterým fakultní nemocnice nemá vůbec nic společného," řekl Němeček.

Odmítá i tvrzení o problémech chirurgie. Podle něj funguje velmi dobře. "Myslím si, že si tam možná přihřál polívčičku bývalý odvolaný přednosta chirurgie Pavel Zonča. Musel jsem ho odvolat kvůli hrubému porušení zákona o tkáních a buňkách a je to věc, kterou teď řeší policie," řekl Němeček. Více se k případu nechtěl vyjadřovat. Uvedl pouze, že Zonča je v úzkém kontaktu s Evženem Machytkou, který byl dočasně pověřen řízením nemocnice.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček Adam Vojtěch (ANO) FN Ostrava ministerstvo zdravotnictví Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy