Lékařští odboráři organizováním hromadných výpovědí zákon neporušili

Praha - Státní zastupitelství pro Prahu 9 nezjistilo, že by se představitelé Lékařského odborového klubu (LOK) organizováním hromadných výpovědí lékařů dopustili nějakého trestného činu. Tím totiž nebylo ani samotné podání výpovědí lékaři, sdělila v úterý Mediafaxu státní zástupkyně Eva Vycpálková.

"Přišlo nám šest trestních oznámení," upřesnila Vycpálková. Její úřad řešil celou věc proto, že právě na jeho území sídlí vedení LOKu."Protože ale podání výpovědí ze strany lékařů, byť hromadné, není trestným činem, nemůže být trestným činem ani samotné organizování celé akce," vysvětlila Vycpálková rozhodnutí žalobců. Ačkoli je podle jejího názoru akce odborářů a především jejich hesla nemorální, státní zastupitelství neshledalo důvod podat návrh na trestní stíhání kohokoli.

Trestní oznámení na šéfa LOKu Martina Engela podal mimo jiné advokát Kolja Kubíček. "Každý může podat výpověď. Pokud ale na jednom místě odejde 3 800 pracovníků, tak to způsobí někde poruchu. A jestliže vyhrožuje, že nebude-li mu vyplacena určitá částka, způsobí nějakou újmu, tak to je vydírání jak z příručky. Rukojmími jsou navíc nevinní lidé," zdůraznil na začátku února ve svém oznámení Kubíček.

Akci "Děkujeme, odcházíme" spustili odboráři v polovině května 2010. Lékaři v ní požadovali reformy systému vzdělávání a zvýšení platů a hrozili hromadným odchodem do zahraničí, pokud by stát jejich požadavky nesplnil.Po sedmi měsících trvání akce pak LOK zveřejnil, že výpověď podalo 3576 nemocničních lékařů, tedy více než pětina z jejich celkového počtu. Proti akci se postavili nejen politici v čele s Václavem Klausem, ale i praktičtí lékaři, zubaři a zdravotní sestry.Vláda v lednu vypracovala krizový plán pro případ, že by lékaři opravdu své hrozby splnili a z nemocnic odešli, nakonec se ale ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s lékaři dohodl. Své výpovědi většina z nich stáhne za příslib zvýšení platu o 5 až 8 tisíc korun a další zvyšování v příštím roce.I další trestní oznámení mířila na odboráře, policie se jimi však zabývat nebude.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory státní zástupci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy