V Česku došel důležitý lék na srdce. Kdy bude digoxin znovu dostupný?

Nedostatkový lék digoxin by měl být podle ministerstva zdravotnictví znovu dostupný do konce příštího týdne. Bude zajištěný dovozem ze zahraničí, informoval dnes resort na twitteru. Média na to, že v lékárnách chybí tento důležitý lék na srdce, upozornila již dříve. Digoxin se používá u léčby pacientů se srdečním selháním a s poruchami srdečního rytmu na zpomalení tepové frekvence.

"Jsme v kontaktu se společností Zentiva. Do obnovení dodávek zajistíme dovoz ze zahraničí. Lék pro pacienty tak bude k dispozici do konce příštího týdne," uvedlo ministerstvo, které situaci řeší spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ministerstvo v prohlášení na webu uvedlo, že Zentiva ze Slovenska přiveze asi 6000 balení, což odpovídá měsíční spotřebě českých pacientů.

Ministerstvo zdravotnictví a @SUKLcz dělá maximum pro to, aby byl léčivý přípravek Digoxin co nejdříve opět dostupný. Jsme v kontaktu se společností Zentiva. Do obnovení dodávek zajistíme dovoz ze zahraničí. Lék pro pacienty tak bude k dispozici do konce příštího týdne.

— Min. zdravotnictví (@ZdravkoOnline) 29. prosince 2018

"Obnovení standardních dodávek je dle držitele plánováno na začátek února 2019. Jakkoliv věříme, že výroba bude pokračovat dle ohlášení držitele, s nímž budeme samozřejmě i nadále v kontaktu a od něhož budeme vyžadovat průběžně aktuální informace, abychom mohli případně včas zareagovat a zajistit lék jinou cestou, prosíme lékaře, aby pacientům předepisovali pouze takové množství léčivého přípravku nezbytné na překonání tohoto období," uvedlo dále ministerstvo zdravotnictví.

Důvodem výpadku léku v lékárnách je změna názvu léku na jeho obalu. Lék není podle webu SÚKL dostupný od 10. prosince, firma očekává obnovení výroby 8. února. Podobně výrobu přerušila už v roce 2014.

"Pacientům, kteří lék užívají, doporučujeme kontaktovat ošetřujícího lékaře, který může předepsat neregistrovaný léčivý přípravek ze zahraničí se stejnou léčivou látkou," řekla v pátek serveru idnes.cz mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Úřady také prověřovaly, jestli není možné lék vyrobit ze stejné účinné látky přímo v lékárnách.

Podle informací SÚKL bylo jen za měsíc září v lékárnách vydáno 43.000 balení léku. Mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová serveru irozhlas.cz řekla, že ho v Česku užívá asi 350.000 pacientů.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

léky ministerstvo zdravotnictví súkl Zdravotnictví Lékárny

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 6 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy