VZP škrtá u léčby rakoviny, u odměn managementu ne

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna škrtá výdaje na léčbu, ale členům správní a dozorčí rady odměny ponechává. A to i přesto, že hlásala, jak musí šetřit. Informuje o tom TÝDEN.cz.

VZP schválila zdravotně pojistný plán na letošní rok, jenž má server k dispozici. Z něho vyplývá, že správní rada rozhodla o snížení výdajů na léčbu nemocných - o dvě procenta na 137,7 miliard korun."Rezervy velmi rychle docházejí a příští rok už se bude hospodařit pouze s tím, co se vybere na pojištění. To bude v praxi znamenat, že českému zdravotnictví dojdou peníze a nebude na léčbu, hlavně pro těžce nemocné," varoval prodle serveru TÝDEN.cz předseda správní rady VZP Marek Šnajdr.Ačkoliv došlo k výrazným škrtům na výdajích, do provozního fondu rozhodnutím správní rady naopak 2 procenta oproti předchozímu roku přibyla. Z něho pojišťovna hradí platy, administrativní náklady či opravy. A členové rad se tak o své odměny bát nemusí - zůstaly jim stejné jako minulý rok.Jak zjistil TÝDEN.cz, čtyřicet jedna lidí, kteří v nich celkem zasedají, pobírá v průměru 30,5 tisíce korun měsíčně. Z části se jedná o politiky, kteří však své mzdy hájí jako zasloužené."Až bude zákon postavený tak, že členové statutárních orgánů státních společností nebudou pobírat odměnu, tak ji pobírat nebudou. Do té doby mi bude chodit nějakých osmnáct tisíc hrubého, které dávám na dobročinné účely," cituje server poslance ODS Borise Šťastného.Podle jeho kolegy Michala Sojky jde o marginální problém, který nehodlá komentovat ani řešit. Šťastný navíc navrhuje, aby členství ve správní či dozorčí radě bylo napořád, protože prý dlouho trvá, než se člověk zorientuje, a odborníků je podle něho málo.Ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková však upozorňuje, že otázka odměn závisí výhradně na managementu. Kdyby chtěli, mohou si členové rad své platy zrušit. K tomu se ale zjevně nechystají.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP škrty

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy