Plíšek: Odbory jen straší pacienty, používají je jako své rukojmí

Praha - Zdravotnické odbory společně se Svazem pacientů a zástupci handicapovaných občanů nesouhlasí ani s novým zněním nařízení, které určí časovou dostupnost zdravotnických služeb. Návrh péči nezlepší, spíše naopak, napsali ve středu předsedové svazů ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09).

"Předložený návrh neznamená zlepšení dostupnosti zdravotní péče, tak jak veřejně prezentujete," uvedli v dopise prezident Svazu pacientů Luboš Olejár, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Zástupci pacientů dostali v úterý nejnovější návrh nařízení, který ve středu analyzovali.Pacientské organizace proto požadují schůzku s Hegerem, na níž by předložily svůj návrh.Odboráři spolu s postiženými kvůli ustanovení dojezdových vzdáleností v úterý demonstrovali před ministerstvem zdravotnictví.Postižení upozorňují na to, že například diabetologie, ortopedie, fyzioterapie nebo rehabilitační služby mohou být pro všechny občany vzdálené až do 45 minut jízdy autem. "Je to úplný nesmysl a vzhledem k tomu, že sanitní vozy jsou poskytovány pouze v minimálním rozsahu, tak tato oddělení jsou pro nás prakticky nedostupná," podotkl na demonstraci Krása.Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se odbory i handicapovaní bojí nové vyhlášky zbytečně. "Navíc zaznívají argumenty a data z již starých verzí vyhlášky," uvedl náměstek Plíšek. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň doplnil, že odbory by zbytečně neměly permanentně strašit pacienty a neustále si je brát jako rukojmí. "Pacienti mohou být naprosto klidní a nic z toho, čím odbory strašily, přirozeně nenastane," řekl.V současnosti není místní a časová dostupnost podle ministerstva zajištěna vůbec. Zároveň rezort upozorňuje, že dojezdová doba představuje maximální přípustnou vzdálenost. "V hustě osídlených oblastech se jí tak logicky dosahovat nebude, ale při jejím stanovování je potřeba myslet i na horské oblasti," podotkl mluvčí.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory svaz pacientů

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy