Protikorupční policie obvinila dva lidi v kauze zdravotních knížek IZIP. Hrozí jim 8 let

Praha - Protikorupční policie obvinila dva lidi v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami. Podezřelí jsou z pletich při veřejné soutěži, za což jim hrozí až osm let, stíháni jsou na svobodě.

Trestní oznámení podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger, podle ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 milionů korun.V pátek dopoledne to oznámil Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní oznámení podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger, podle ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně utratilo 450 milionů Kč.

Stíhání zahájil policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality ve čtvrtek. V případu elektronických zdravotních knížek používaných VZP byl jeden člověk obviněn z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a druhý z navádění ke stejnému činu.

"Protiprávní jednání, které jim je kladeno za vinu, má souvislost s řízením o uzavření jedné ze smluv mezi VZP ČR a firmou IZIP a.s. v roce 2008," uvedl Prygl.V managementu společnosti IZIP byl v době prodloužení kontraktu a dosud je generální ředitel Jiří Pašek, který je i místopředsedou představenstva. Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.Skutky obviněných spadají pod starý trestní zákon, který pletichy při veřejné soutěži definuje jako sjednání přednosti či výhodnější podmínky konkrétnímu soutěžiteli na úkor ostatních soutěžitelů, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě či jinému prospěch.Podle zvolené právní kvalifikace měli obvinění svým činem získat pro jiného "značný prospěch" nebo způsobit "značnou škodu", která podle zákona začíná na hranici 500.000 korun. Heger při podání trestního oznámení uváděl, že existuje podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 milionů. Na dotaz ČTK ohledně výše údajně způsobené škody dozorující žalobce Prygl upřesnil, že to, zda skutečně vznikla škoda v takové výši, jakou zmínil Heger, bude předmětem dalšího vyšetřování.IZIP loni v září v prohlášení uvedla, že ministr se ji snaží cíleně zlikvidovat. Smluvní vztah s VZP je podle firmy transparentní, společnost si není pochybení vědoma. Spoluzakladatelé IZIP, europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, tehdy zdůraznili, že společnost byla opakovaně vyšetřována a kontrolována, ale nic se neprokázalo.Za projekt IZIP dala VZP v průběhu deseti let téměř dvě miliardy korun, nepodařilo se jí ho ale plošně rozšířit. Kvůli tomu byla pojišťovna z různých stran kritizována. Elektronické zdravotní knížky, ve kterých mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě, zůstávají zatím součástí aktiv společnosti IZIP, v níž má pojišťovna 51 procent akcií.

Související

Více souvisejících

Korupce Leoš Heger izip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy