Češi panikaří ze smrtící eboly a odvolávají zájezdy do ciziny

Praha - Většinu Čechů podle průzkumu agentury STEM/MARK znepokojuje šíření viru ebola. Ruší kvůli tomu cesty do ciziny, a to nejen do západoafrických zemí zasažených epidemií. V Africe si od začátku roku ebola vyžádala již přes 1100 obětí, většinou právě Západoafričanů. Podezření na nakažení ebolou se ale objevilo také ve Spojených arabských emirátech, kde zemřela žena z Nigérie cestující do Indie.

Znepokojení informacemi o šíření smrtícího viru vyjádřilo v průzkumu STEM/MARK 59 procent Čechů. Zhruba třetina dotázaných se kvůli ebole vyhýbá postiženým africkým zemím, ale téměř pětina Čechů dokonce nyní raději necestuje nikam do zahraničí.

V souvislosti s africkou epidemií si přibližně třetina lidí v České republice začala důkladněji mýt ruce. Čtvrtina Čechů si teď také při nákupech zjišťuje, zda potraviny nepocházejí z afrických zemí. Více než desetina dotázaných se snaží vyhýbat letištím a nádražím, o něco menší podíl účastníků průzkumu se vyhýbá i nemocnicím nebo vůbec jakýmkoli místům s větší koncentrací lidí.

Rizikovým faktorem je zejména pobyt na území, kde se virus Eboly vyskytuje. Infekce se přenáší tělními tekutinami a sekrety nakaženého člověka (krev, sliny, ejakulát, pot, slzy), proto je nutné se vyhýbat přímému kontaktu s nimi. Možnost přenosu přes neporušenou kůži nebyla prokázána, přes sliznice však již virus proniká a stačí i velmi malé množství.

Jak informuje Vitalion.cz, inkubační doba Eboly se pohybuje od dvou dnů do čtyř týdnů, nejčastěji je však jen 2–3 dny. Počátek onemocnění je obvykle náhlý, začne vysoká horečka, celková slabost, bolest hlavy, svalů a kloubů, zánět spojivek. Bývají bolesti břicha, zvracení a průjem. Postupně se rozvíjí krvácení, nejdříve do trávicího traktu, a proto může být někdy onemocnění zaměněno za úplavici či tyfus. Jenže postupně začne nemocný krvácet ze všech tělesných otvorů, zvracet krev, na kůži mohou vznikat krevní podlitiny a dochází zároveň k těžkému poškození všech vnitřních orgánů, zejména jater.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola průzkumy dovolená

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 4 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy