Internet se bouří: Milost pro sestru z rumburské nemocnice, stojí v petici

Rumburk - Zdravotní sestře z Rumburku hrozí 18 let, pokud jí bude prokázána vražda. Na internetu se však objevila petice, která žádá pro ženu milost, upozornil denik.cz. Co si myslíte vy?

"My, níže podepsaní, žádáme, aby prezident české republiky udělil milost obviněné zdravotní sestře z Rumburku, neboť jsme přesvědčeni, že její počínání bylo vedeno čistě humánními pohnutky směřujícími ke zmírnění utrpení těžce nemocných lidí a nebylo nikterak motivováno získáním vlastního prospěchu ani snahou ublížit nebo někoho jinak poškodit," uvádí se na serveru e-petice.cz.

Podepsaní lidé většinou nejsou z Rumburku, ale z celé republiky. Nechybí ani podpis zastánce milosti, který jako své bydliště uvádí San Francisco.

Pod textem petice se rozvinula bouřlivá diskuse, v níž se pisatelé obviněné sestry většinou zastávají. "Znám paní Věru od malička, to není vrah!," napsal Josef Zibner z Rumburku.

"Dobrý nápad! Sama bych si přála mít u sebe takovou sestru, kdybych měla dlouho umírat v bolestech.Tato paní není žádný zločinec, proto si milost zaslouží, ne jako skuteční zločinci, kteří byli amnestováni," stojí v dalším příspěvku v diskuzi.

"Ani já nejsem přesvědčená o vině...je to vše divné...a i kdyby, tato sestra není chladnokrevná vražedkyně..Vzpomínám si,na pomalé umírání v rodině,kdy jsme se všichni v duchu modlili,ať už to utrpení skončí...prosím proto o milost pro sestru z Rumburku," napsal další uživatelka internetu.

Jsou ale i jiné názory: "Pakliže soud uzná vinu obviněné, měla by za svůj čin pykat dle platných zákonů. Euthanazie není zákonem povolena a nikdo nemá v ČR právo vzít takto osud člověka do svých rukou. Self-justice zde není na místě".

Úspěch petice je velice nejistý, i kdyby se pod ní podepsalo mnohem více lidí než dosud. Prezident Zeman totiž dopředu avizoval, že není příznivcem milostí. Zastavení trestního stíhání by navíc musel schválit i předseda vlády nebo pověřený ministr.

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra, které v případě odsouzení nyní hrozí až 18 let vězení. V nemocnici dostala výpověď.

Související

Více souvisejících

nemocnice petice

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kurti obvinil Západ z appeasementu vůči Srbsku. Bojí se sblížení Srbska s Ruskem, tvrdí

Kosovský premiér Albin Kurti v pátek obvinil západní představitele z "appeasementu" vůči Srbsku, přičemž tvrdí, že jejich ústupky pramení z přehnaných obav, že se Bělehrad sblíží s Moskvou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy