Hlídejte si děti, září je nejrizikovějším měsícem v roce

Praha - Že je nejvíce úrazů dětí o prázdninách? Omyl, nejrizikovějším obdobím je září, ukazují statistiky pojišťoven. Podzim provázejí pády z kola, na in-line bruslích i z koně. Časté jsou úrazy na trampolíně i při míčových hrách.

"Za velkou část dětských úrazů mohou pády z kola a na in-line bruslích. Objevuje se také nový trend, přibývá zranění při skákání na trampolíně a úrazů při pádu z koně," uvedl ředitel úseku pojištění Pojišťovny České spořitelny Petr Kohoutek. Rodiče nejčastěji hlásí úrazy typu řezné rány, podvrtnutý kotník, pohmoždění nohy nebo ruky a zlomeniny prstů. Ve škole se děti nejčastěji zraní při míčových hrách, výjimečné nejsou ani pády z podtrhnuté židle.

V prvním týdnu školy pojišťovny evidují u dětí méně úrazů. "První týden v září poběží celorepublikový preventivní projekt 'Zebra se za Tebe nerozhlédne'. Zvýšíme dohled na rizikových přechodech pro chodce u základních škol," popsala bezpečnostní opatření plánované na začátek školního roku tisková mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Nejčastěji utrpí úraz děti druhého stupně základní školy ve věkové kategorii 11 až 15 let, upozornil ředitel úseku životního pojištění České podnikatelské pojišťovny Marek Woitsch. Podle statistik si děti nejvíce úrazů přivodí při volnočasových a sportovních aktivitách. Následují zranění, ke kterým dojde v domácím prostředí. Neméně je úrazů dopravních a školních.

Pokud už k úrazu dojde, jednou z podstatných věcí je, zda se dítě ocitne v bezvědomí a jak dlouho bezvědomí trvá. Je také dobré všimnout si mechanismu úrazu (i když to samozřejmě není vždy možné) – zda dítě spadlo na hlavu, na záda, na bok apod. Jde-li o hodně malé dítě, je nutné sledovat, jak se chová bezprostředně po úrazu – jestli plakalo hned, chvilku nebo dlouho, až za několik minut, jestli bylo/je v šoku, informuje cmcpraha.cz.

Důležité je také dítě sledovat po dalších ideálně 48 hodin, a to i v noci – po minimálně 3–4 hodinách ho nakrátko vzbudit a ověřit si, že je v pořádku. Především u malého dítěte sledujeme, zda není extrémně divné a spavé, zda je podrážděnější, plačtivější, vzteklejší, zlostnější, nebo naopak utlumené, zvadlé, bez nálady, zda má či nemá chuť k jídlu, případně zda zvrací.

Související

Více souvisejících

úrazy pojišťovny děti

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy