Ohrožení: Na jižní Moravě třetí povodňový stupeň, pršet bude dál

Brno/Jihlava - Intenzivní déšť dorazil a zvedá hladiny toků. Velička ve Velké nad Veličkou u Hodonína, kde vodohospodáři před polednem vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, před 13:00 klesla. Situace se ovšem komplikuje níže na toku Veličky, protože musel být vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity ve Strážnici. Řeky stoupají i na Vysočině a meteorologové varují před dalšími lijáky. Přečtěte si předpověď na víkend a další dny.

"Naštěstí se hladina zastavila ve správný čas. Máme v obci vyplavené jen sklepy tří rodinných domů. Na místě jsou hasiči. Škody ale nebudou významné," řekl ČTK Jan Pešek z obecního úřadu ve Velké nad Veličkou.

Ve Strážnici se obvykle výška hladiny Veličky pohybuje do 230 centimetrů. Dnes po poledni ale vzrostla na 332 centimetrů. Korytem protékalo 43,3 metru krychlových vody za sekundu.

Druhý stupeň povodňové aktivity platil po poledni v Prostředním Poříčí na Blanensku na říčce Křetínce. Situace se ale zklidňuje.

Na prvním stupni povodňové aktivity jsou na jižní Moravě i řeky Haná ve Vyškově, Litava v nedalekých Brankovicích a Svratka v Brně. "Přítoky do nádrží se zvyšují a v návaznosti se zvyšují odtoky. První stupeň povodňové aktivity je dosažený na vodním díle Letovice a Jevišovice," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Na Vysočině stouply kvůli dešti hladiny toků. První stupeň povodňové aktivity, bdělost, začal platit na řece Oslavě a na Balince u Velkého Meziříčí. Kvůli zvýšenému množství přitékající vody zvýšili vodohospodáři odtok z přehrady Mostiště blízko tohoto města. Druhý stupeň povodňové aktivity vyhlásil po poledni starosta Dobronína na Jihlavsku kvůli rozlévání potoků Zlatý a Mlýnský, pod vodou je částečně místní silnice.

Předpověď na sobotu:Většinou zataženo. Zpočátku místy, postupně na celém území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalém dešti kolem 17 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli:Oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, při trvalém dešti kolem 18 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí:Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na úterý:Polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Jasno až polojasno, ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. V závěru období částečné přibývání oblačnosti. Ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C, uvedl chmi.cz.

Související

Více souvisejících

řeky Déšť Povodně

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy