S týmem Romů nikdo nechce hrát fotbal, dnes se stalo toto

Děčín - Na dvě stovky diváků se dnes v Děčíně přišly podívat na přátelské fotbalové utkání mezi místním TJ Junior Roma proti zástupcům osmi ambasád. Zápas se uskutečnil jako reakce na to, že některé týmy na Děčínsku odmítají proti mužstvu složenému převážně z Romů v okresní III. třídě nastupovat. Novinářům to řekla švédská velvyslankyně v Česku Annika Jaganderová. Právě švédská ambasáda byla iniciátorem zápasu. Utkání skončilo 5:5.

"Dozvěděli jsme se, že ostatní nechtějí s tímto týmem hrát. Bylo nám toho mužstva líto, proto jsme oslovili spřátelená velvyslanectví, že bychom si s ním mohli zahrát přátelské utkání," uvedla Jaganderová. Zájem podle ní byl tak velký, že by diplomaté a zaměstnanci ambasád Švédska, Norska, Finska, Dánska, Estonska, Litvy, Velké Británie a USA dali dohromady několik jedenáctek. Švédská velvyslankyně doufá, že utkání přispěje k tomu, aby se situace v děčínské soutěži stabilizovala.

Zástupci ambasád měli trička s nápisem Dáváme rasismu červenou kartu. Jedním z prostředků, jak sbližovat lidi různých etnik a rozvíjet jejich porozumění a toleranci, je podle švédské velvyslankyně právě sport. Postavení Romů v Česku je proti Švédsku prý rozdílné kvůli historickým okolnostem. "Romové jsou vykořeněni, protože v minulosti byli přesazeni například do vysídlených lokalit v pohraničí, zatímco ve Švédsku žijí po staletí na stejných místech," řekla Jaganderová.

Dramatické utkání skončilo remízou 5:5, na penalty vyhrál výběr ambasád. "Svým výkonem nás velice překvapil, byli v něm opravdu kvalitní fotbalisté," uvedl trenér a šéf TJ Junior Roma Děčín Pavel Horváth. Nabídka sehrát utkání se zástupci ambasád prý celý klub velice překvapila. "Byli jsme z toho docela v šoku. Nemohli jsme uvěřit, že si budeme moci zahrát proti takovým osobnostem. Je to pocta pro všechny děčínské Romy," řekl Horváth. Zda však utkání změní postoj ostatních týmů ze III. třídy k romskému soupeři, však nedokáže odhadnout. "Uvidíme, každopádně však nemáme co ztratit," řekl.

Některá mužstva poukazují na tři roky starý incident, kdy při tehdejším derby mezi FC Děčín a Loko Děčín došlo k inzultaci rozhodčího a rvačce hráčů. Několik hráčů již neexistujícího FC Děčín včetně jednoho z hlavních aktérů incidentu Patrika Heráka figuruje na soupisce TJ Junior Roma Děčín. Od fotbalového svazu tehdy dostal exemplární tříletý trest. "Ostatním týmům jsem teď nabídl, že v Romě raději skončím, ale řekli mi, že nejsem tím důvodem, proč proti nám nechtějí hrát," řekl hráč, jenž souběžně nastupuje za Heřmanov v krajské I. B třídě.

Proti TJ Junior Roma odmítli nastoupit již tři soupeři, naposledy dnes odpoledne Bynovec. Případem se již zabývá nejvyšší vedení Fotbalové asociace České republiky (FAČR) včetně předsedy Miroslava Pelty. Pro uklidnění situace svolává Okresní fotbalový svaz (OFS) Děčín na čtvrtek zástupce všech účastníků III. třídy. Pět z nich prý dalo předem najevo, že proti Romě hrát nechce, zbytek prý nastoupí.

"Chceme si ujasnit vzájemné postoje. Týmům, které k zápasům nenastoupily a prohrály tak kontumačně, chceme po dohodě s TJ Junior Roma nabídnout možnost sehrát zápasy v náhradních termínech," řekl ČTK předseda OFS Děčín Libor Šimeček. O rasismus podle něho nejde. "Někteří soupeři mají strach z agresivity. TJ Junior Roma působí v mládežnických soutěžích, kde k žádným problémům nedochází," dodal Šimeček.

Související

Více souvisejících

Romové Fotbal ambasády

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy