Ztratili jste občanku a chcete volit? Máte šanci, nabízejí radnice

Praha - Jde nám o každý Váš hlas. I tak se dá vyložit vzkaz voličům některých radnic. Jen pár dní před volbami do zastupitelstev totiž lidem, kteří nemají platné doklady, nabízejí takzvanou rychloobčanku, s třicetidenní platností. A to není vše - zavádějí kvůli tomu i mimořádné úřední hodiny.

Ztratili jste občanku a chcete jít za tři dny k volebním urnám? Tak nezoufejte! Magistrát města Ostravy ale třeba také Havířova nabízí svým občanům vyřízení náhradního dokladu - tzv. rychloobčanky. "Podmínkou ale je, aby si přinesli dvě fotky a nějaký platný doklad. Řidičský průkaz, cestovní pas nebo i rodný list," vysvětluje mluvčí magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Rychloobčanka nemá strojově čitelné údaje a platí pouze měsíc. V Ostravě vám ji vyřídí zadarmo, v Havířově si připravte stovku. Obvyklými úředními hodinami, kdy se v Ostravě vyřizují doklady, se během voleb řídit nemusíte. Radnice totiž svým voličům vyšla maximálně vstříc. "Možnost mají v pátek až do 22 hodin a potom v sobotu od 8 do 14 hodin," dodala mluvčí Vojkovská.

Pokud jste změnili bydliště, nebo se oženili a máte ustřižený roh na občance, určitě jste ke svému dokladu vyfasovali žlutobílou kartičku, která vaši občanku plně nahrazuje a k volebním urnám se klidně vydat můžete.

Související

Více souvisejících

občanský průkaz Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy