Muž s podezřením na ebolu strávil noc v bioboxu. Jak se cítil?

Praha - Ebola v Česku zatím není. Podezření, že šestapadesátiletý český podnikatel trpí krvácivou horečkou, která děsí svět, se nepotvrdilo. Vyvrátil to rozbor jeho krve, kterou z Bulovky poslali do specializované laboratoře v Berlíně. Kdo vlastně je muž, který se před pár dny vrátil ze západní Afriky?

Potvrdilo se, že u muže, který byl včera hospitalizován na Bulovku s podezřením na ebolu, propukla malárie. Z té ho ostatně lékaři léčili už několikrát. Šestapadesátiletý podnikatel byl v Libérii kvůli byznysu a s rizikem byl prý od začátku smířený.

Naposledy strávil v západní Africe 12 dní. Z liberisjké Monrovie se do České republiky vrátil v polovině září. Cítil se zdravý. Vše se ale změnilo minulý víkend. " Byl tam několikrát v průběhu tohoto roku," sdělil Mediafaxu hlavní hygienik Vladimír Valenta. Podle informací Televize Nova se muž nepohyboval v liberijských vesnicích, kde je ohnisko nákazy. Setkával se ale s tamními podnikateli a řidiči. Stačilo jen nemocnému podat ruku.

Asi každý by v jeho situaci začal panikařit, podnikatel ale zůstal klidný a s lékaři od první chvíle spolupracoval. "Byl to velmi spolupracující pacient a je neustále, velmi jaksi chápal závažnost a možnosti toho, co se mohlo stát a musím říct, že neprojevil žádné známky hysterie, nebo paniky," sdělila TV Nova ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Chladnou hlavu prý zachovala i jeho rodina. Všichni čekali a doufali, že se smrtelná nemoc nepotvrdí. Na výsledky krevních testů čekal muž 12 hodin v bioboxu. I když na sobě nemocný podnikatel nenechal znát strach, jisté je, že dnes ráno mu spadl velký kámen ze srdce.

Související

Ebola, ilustrační fotografie

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou

Kongo oznámilo třetí případ nákazy ebolou. Nakažený muž byl v kontaktu s pacientem, který na toto krvácivé onemocnění zemřel v dubnu. Po něm pak zemřela rovněž jeho švagrová. Kongo zasáhla čtrnáctá vlna nákazy ebolou. Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes podle agentury Reuters potvrdila třetího nemocného ve městě Mbandaka na severozápadě země.

Více souvisejících

Ebola nemocnice na bulovce nemocnice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy