Zemřel herec a skvělý dabér Jan Schánilec (†72)

Praha - Dnes dopoledne zemřel ve věku 72 let herec a dabér Jan Schánilec. ČTK to řekl jeho syn. Schánilec byl čtvrt století až do roku 1991 členem souboru Divadla na Vinohradech a hrál i ve slavných filmech Svatba jako řemen či Petrolejové lampy.

Schánilec byl známým dabérem, laureátem ceny Františka Filipovského a také dabingovým režisérem.

Schánilcův syn ČTK řekl, že otec byl těžce nemocný, zemřel v jedné z pražských nemocnic. Pohřeb bude nejspíš v kruhu rodinném.

Schánilec se narodil 22. října 1941 v Českých Budějovicích. Na DAMU se dostal až napodruhé, po prvním neúspěšném pokusu pracoval v dělnických profesích.

Studium herectví na DAMU absolvoval v roce 1966 a hned nastoupil do Divadla na Vinohradech. Jeho herectví zde vyniklo v představeních Brouk v hlavě, Nanebevzetí Sašky Krista, Jindřich IV. nebo Pygmalión.

Od počátku své dráhy spolupracoval také s televizí a v divadelních představeních zaznamenaných televizní kamerou. Zaujal především jako Jonathan Harker v klasickém horrorovém příběhu Hrabě Drákula (1970). Počet televizních rolí Jana Schánilce se pohybuje někde kolem osmdesáti. 

Související

Více souvisejících

herci Jan Schánilec (herec)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy