Mašínová nedostane rodinný statek na Kolínsku, chce se obrátit na ÚS

Praha - Nejvyšší soud zamítl dovolání Zdeny Mašínové a nevydal jí rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Majetek zabavili komunisté, celý ho rodina zpátky nikdy nedostala, protože bratři Ctirad a Josef žili v zahraničí. Právě bez ostatních dědiců ale Mašínová nemůže o vydání majetku žádat, potvrdil Nejvyšší soud předchozí výroky. Mašínová se nyní chce obrátit na Ústavní soud, uvedl dnes Radiožurnál.

Josef a Ctirad Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou odbojovou skupinu a probili se do západního Berlína. Ctirad již zemřel, Josef žije v USA a nechce prý mít s českou justicí nic společného. Českému rozhlasu sdělil, že považuje za absurdní, aby se osobně musel domáhat o návrat ukradeného majetku. Je podle něj ostuda, že případ není ani 25 let po pádu komunismu vyřešený.

"Celkem jsem předpokládala, že jde jen o prodlužování celého případu. Proto nemám velkou naději, ale nemohu se toho vzdát, protože je to pro nás z důvodu rodiny velmi důležité," řekla Mašínová Radiožurnálu. Statek nyní chátrá, Mašínová by ho prý ráda opravila.

Její advokát Milan Janoušek s rozsudkem nesouhlasí a obrátí se na Ústavní soud. "Ústavní stížnost jsme rozhodnuti s paní Mašínovou podat, protože by se opírala o článek 11 Listiny základních práv a svobod, kde se říká, že každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu a jediný se zaručuje," sdělil Radiožurnálu Janoušek.

Statek v Lošanech byl po zestátnění dílnou a ubytovnou, nyní je kvůli nejasnému vlastnictví prázdný. Zdena Mašínová, která vlastní menší část statku, se dům s pozemky snaží získat zpět od počátku 90. let.

Josef Mašín dosud žije v USA, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie.

Související

Zdena Mašínová

Praha exhumuje ostatky Zdeny Mašínové starší, prozkoumá se hřbitov v Ďáblicích

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty a poté vyřídí povolení k exhumaci. Kdy přesně by se mohla exhumace uskutečnit, zatím není jasné. Novinářům to dnes řekli představitelé města a Zdena Mašínová mladší. Magistrát původně vyzvednutí ostatků odmítl s odůvodněním, že není možné bez prověření možností, jak by se postupovalo. Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty i komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu.

Více souvisejících

Zdena Mašínová restituce

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 27 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy