Patří kostra umučenému knězi Toufarovi? Experti promluvili

Praha - Kosterní pozůstatky z hromadného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích patří s největší pravděpodobností muži staršímu 30 let. Podle antropologa Petra Velemínského z Národního muzea je šance, že jde o umučeného kněze Josefa Toufara.

Lékaři z Ústavu soudního lékařství Brno našli při exhumaci v oblasti pánve drén, gumovou hadičku sloužící původně k odvodu hnisu či krve z dutiny břišní. Je tedy prakticky jisté, že na těle tohoto člověka byl před smrtí proveden chirurgický zákrok v oblasti břicha, uvedl soudní lékař Jan Krajsa.

To by se mohlo shodovat s dostupnými informacemi o posledních hodinách pátera Toufara. "Kostry, které jsme určovali v terénu, souhlasily, i číslo rakve...i s tím drénem, co se popisuje v posledních dnech života. Takže všechno nahrává tomu, že pravděpodobnost je vyšší než 50 procent. Myslíme si, že je tam šance," řekl po tiskové konferenci ČTK Velemínský.

Indicie k identifikaci jsou nepřímé, ale existují další důkazy, že by mohlo jít o Toufarovo tělo. Zkoumání bude trvat několik týdnů, možná i měsíců. "Pokud to stav kosterního nálezu umožní, budou pro potvrzení identity porovnány genetické profily ze vzorků z exhumovaného těla s profily žijících příbuzných," uvedl v prohlášení Krajsa. Podle antropologa Velemínského jsou ale kosti vlhké, dalším problémem je, že žijící příbuzní jsou už vzdálení. Znamená to, že se bude vypočítávat genetický model, s jakou pravděpodobností jde o páterovo tělo.

Sdružení bývalých politických vězňů dnes uvedlo, že požaduje vyzvednutí ostatků všech politických vězňů minulého režimu, nikoliv pouze Toufara. Ujmout by se tohoto úkolu měl stát. Historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) kritizuje, že se nezajistily důkazy možné trestné činnosti kvůli násilné smrti. "Podle mého názoru u toho měla být policie ČR. Odkazoval jsem na konferenci na polský ústav národní paměti, který provádí velké exhumace obětí komunistického režimu," řekl ČTK.

Podle pražské radní Evy Vorlíčkové byla při vyzvedávání ostatků přítomna městská policie. "Nechali jsme si zpracovat stanovisko ministerstva pro místní rozvoj, útvaru pohřebnictví, zda-li konáme vše v souladu se zákonem," reagovala.

Proces Toufarova blahořečení bude pokračuje i bez ohledu na výsledek zkoumání. Kněze obvinila komunistická státní bezpečnost ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku, zemřel na následky mučení 25. února 1950 v Praze. Bylo mu 47 let. Pohřben byl pod falešným jménem J. Zouhar.

Související

Josef Toufar před „svým“ kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Komentář

Toufar se Zajícem se postavili komunistické zvůli, vydechli na výročí bolševického puče. Jejich hrdinství přebijí vše zlé

Jejich hrdinství přebijí dnešní tragické datum 25. února 1948, kdy komunisté po puči převzali moc nad zemí a během totality bolševická vláda tento den oslavovala jako Vítězný únor či Vítězství pracujícího lidu. Přesto je zrůdné výročí, při němž národ přišel o svobodu a demokracii, spojené s osobnostmi, které našly odvahu vzepřít se rudé zvůli. Nesmíme dnes zapomenout na umučeného kněze Josefa Toufara a studenta Jana Zajíce, který se upálil proti letargii společnosti v nastupující normalizace stejně jako Jan Palach. Oba vydechli ve stejný den, i když mezi jejich odchodem je rozdíl devatenácti let. Toufar skonal v roce 1950, Zajíc zemřel roku 1969. Díky nim může být 25. únor připomínkou statečnosti těch, kteří dokázali vzdorovat režimu prohlášenému zákonem z roku 1993 za zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Oba si rozhodně zaslouží větší pozornost než bolševický převrat. Dovedli se zlu postavit.
Tomáš Czernin

Politici TOP 09 uctili oběti komunistického režimu, vzpomínalo se i na faráře Toufara

Před komunistickou ideologií a působením komunistů v dnešní politice varovala předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při uctění památky obětí komunismu politiky TOP 09. Pietní akt se dnes konal u pomníku obětem komunismu na pražském Újezdě při příležitosti 72. výročí únorového komunistického převratu, po němž se země na více než 40 let stala totalitním režimem s vládou jediné strany.

Více souvisejících

Josef Toufar (kněz) historie

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 46 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy