Kam s bezdomovci? Komunista má nápad

Praha/Náchod - Komunistický zastupitel města Náchod Pavel Janeček se věnuje palčivé otázce lidí bez domova, kterých je nyní v Česku několik desítek tisíc a jejich počet nadále narůstá. Řešení tohoto problému nachází v jiných zemích.

"Počet bezdomovců se za posledních 25 let bezbřehé demokracie vesele zvyšoval, a to v důsledku dekriminalizace trestného činu příživnictví. Dříve ten, kdo nepracoval, eventuálně se trvale nezdržoval v místě bydliště, byl trestně stíhán za příživnictví, případně byl poslán do psychiatrické léčebny nebo jiné instituce," píše ve svém komentáři zaslaném médiím.

V dnešní době je situace podle něj diametrálně odlišná. "Dále v důsledku zahraniční migrace, propuštěných či amnestovaných vězňů a dalších lidí, často společensky nepřizpůsobivých, kteří přišli o byt. Významný dopad na zvyšování množství lidí bez domova měla především „zlodějská" privatizace podniků a zrušení podnikových ubytoven, kde mnohokrát bydleli lidé, kteří pracovali na stavbách," tvrdí.

Poukazuje na to, že bezdomovců je v České republice kolem 30 tisíc a toto číslo stále dramaticky narůstá s tím, jak postupně přicházejí těžké sociální podmínky, a tak vážné problémy hrozí i dalším občanům. Bezdomovectvím je v České republice ohroženo až sto tisíc lidí.

"Na ulici se dnes může ocitnout opravdu každý, kdo se dostane do svízelné situace, a že to není těžké. Tím spíše, když vláda aktivně pracuje na zvýšení počtu lidí pod hranicí chudoby a lidí bez domova. Zcela nefunguje sociální systém politiky státu a neblýská se na lepší časy. Zajištěním ochrany v tomto ohledu je Listina základních práv a svobod, která prohlašuje právo na zajištění „základních životních podmínek", přičemž nedokládá precizní definici výše uvedeného pojmu a ani právo na bydlení. Nový občanský zákoník, který vešel v účinnost 1. ledna 2014, se řešením otázky bezdomovectví ani sociálního bydlení vůbec nezabývá," zamýšlí se Janeček.

"Sociální systém naší republiky vůbec neřeší prevenci, nýbrž pouze zmírňuje následky fenoménu bezdomovectví. Sociální otázky řeší nesmyslným vyplácením dávek, které ale nejsou k ničemu lidem na ulici, kteří jsou v dluhové spirále a těžko se z toho sami „vyhrabou". Palčivou otázkou pro mnohé politiky zůstává – co s nimi? Jakým způsobem se to dá zastavit? V jiných zemích, v případě, že soud obdrží návrh na exekuci, se tak spojí se sociálním pracovníkem, jenž s dlužníkem začne neprodleně stav řešit, aby nepřišel o bydlení," uzavírá.

Související

Bezdomovci

Německo musí řešit nový problém. Počet bezdomovců raketově stoupá

Počet lidí bez domova v Německu dramaticky vrostl a k červnu 2022 dosáhl čísla 447 000, což ukazuje odhad zveřejněný ve vydání Spolkového sdružení pro pomoc lidem bez domova (BAG W) s centrem v Berlíně. V roce 2021 bylo v Německu registrováno 268 000 lidí bez stálého bydlení. V úterý o uvedla agentura DPA.

Více souvisejících

Bezdomovci Pavel Janeček (KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy