Město seniorů? V Újezdu u Brna začala stavba již třetího domova důchodců, za 175 milionů

Brno - Poklepáním základního stavebního kamene začala dnes v Újezdu u Brna stavba nového domova pro seniory. Bude stát kolem 175 milionů korun, řekla ČTK mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Domov bude mít kapacitu 100 uživatelů a vytvoří pracovní místa zhruba pro 70 zaměstnanců. Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) by měl být dům hotový v závěru příštího roku.

Výstavba domova je největší investicí letošního krajského rozpočtu. Kraj má na letošní rok rozpočet 5,8 miliardy korun. Na financování domova kraj použije peníze z úvěrového rámce dohodnutého s Evropskou investiční bankou. "Jihomoravský kraj dlouhodobě investuje do oblasti sociálních zařízení. Je to už čtvrtý zcela nový domov pro seniory, který v kraji vznikne za posledních pět let," uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD).Doplnil, že kraj bude chtít do budoucna využít evropských fondů k rozšiřování stávajících zařízení. "Chceme se zaměřit zejména na lůžka pro pacienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Ve spolupráci s městy a obcemi budeme chtít investovat do chráněného nebo sociálního bydlení," řekl Hašek.Novostavba domova v Újezdu u Brna poskytne sociální služby domov pro seniory a domov se zvláštním režimem. Budova bude mít dva čtyřpodlažní bloky propojené krčkem a zastřešené sedlovými střechami. "Domov nabídne kapacitu pro 100 uživatelů, kteří budou ubytovaní v 66 jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích s vlastním hygienickým zázemím," sdělila Kapitančiková. Podle ní bude možné kapacitu navýšit pro 115 uživatelů. "Vzhledem k nedostatku míst v domovech pro seniory v Brně i v kraji očekáváme velký zájem," doplnil Šlapal.Podle Haška existují další lokality, kde je připravená výstavba. "Týká se to například Bučovic, Ivančic nebo obce Miroslav. Zařízení v Újezdu bude určeno především pro uživatele z Brněnska a také Hodonínska," dodal.

Související

Očkování, ilustrační fotografie

Očkování má 92 procent seniorů z domovů a až 65 procent pracovníků

Očkování proti koronaviru má zhruba 92 procent klientů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Naočkovat se nechalo 60 až 65 procent zaměstnanců. ČTK to dnes sdělila Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS). Ve svých propočtech vycházela ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Více souvisejících

Domov důchodců Újezd u Brna Michal Hašek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy