Důchodce je na tom špatně. Co pro něj udělal stát?

Znojmo/Praha – Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se angažuje v případu existenčních potíží důchodce Eduarda Krutiše, nedostal ani po dvou měsících urgencí od Ministerstva práce a sociálních věcí žádné vyjádření. Server EuroZprávy.cz upozornil, že první dopis ministerstvo ztratilo, na druhý vůbec neodpovědělo.

Zcela opačně ale reagovalo město Znojmo. Na základě upozornění na tíživou životní situaci Eduarda Krutiše, kterou způsobila nedávné Drábkova reforma sociálních služeb, totiž znojemský odbor sociálních věcí a zdravotnictví nabídl důchodci pomoc a řešení.

„Velmi mě mrzí laxní přístup ministerstva práce a sociálních věcí. Po opakovaných urgencích stále nemáme žádnou zpětnou vazbu. Ministerstvo náš dopis nejdříve ztratilo, a tak jsme ho poslali znovu. Nicméně ani poté jsme nedostali reakci na náš podnět," vysvětluje Zdechovský a dodává, že je přístupem ministerstva hluboce zklamán a chce na něj upozornit i premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloše Zemana.

Znojmo nabídlo důchodci okamžitě pomoc

V listopadu 2014 upozornil europoslanec na nedůstojnou situaci pana Krutiše. Poté, co ho osobně navštívil, poslal dopis starostovi Znojma Vlastimilu Gabrhelovi a také ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové-Tominové.

Psali jsme: Důchodce takto živoří. Může za to Drábek, udeřil europoslanec  

„Starosta Znojma mi sdělil, že sociální pracovnice pana Krutiše navštíví a poskytne mu potřebné informace k řešení jeho situace. Opravdu se tak stalo a město nabídlo pomoc i možné řešení," ocenil Zdechovský vynikající práci odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve Znojmě a také rychlou reakci starosty Gabrhela.

Případ Eduarda Krutiše

Důchodce Eduard Krutiš chodí o francouzských holích a bylo mu diagnostikováno celkem deset onemocnění, na které bere šestnáct léků a živoří na ubytovně. "V roce 2003 mu byl posudkovým lékařem určený třetí stupeň bezmocnosti. Důsledkem tzv. Drábkovy reformy mu byla bezmocnost snížena na první stupeň, což automaticky znamenalo snížení nároku na péči," upozornil europoslanec již dříve.

Eduard Krutiš má problém vyjít se svým důchodem a navíc se snížením stupně bezmocnosti nemá nárok na stálou péči. Pečovatelka za ním dochází pouze jednou týdně, což zdaleka nestačí pro jeho potřeby.

Související

Ilustrační fotografie.

Pro předčasný důchod se od úterý mění podmínky. ČSSZ upozornila na novinku

Od 1. října se upravuje jen jedna podmínka pro odchod do předčasného starobního důchodu, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nově bude pro předčasný důchod nutné získat alespoň 40 let pojistných dob. Tyto doby zahrnují nejen výdělečnou činnost, ale i náhradní doby pojištění. V průměru přitom mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění.
Důchody, ilustrační fotografie.

Důchody do konce roku 2024: Jurečka řekl, kolik teď dostává většina důchodců

Důchodci se v tomto týdnu dozvěděli, o kolik si polepší díky řádné lednové valorizaci od ledna 2025. Ještě několik měsíců ale budou penze vypláceny v současné výši. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v souvislosti s avizovaným navýšením prozradil, jak vysoký důchod momentálně pobírá většina důchodců. 

Více souvisejících

důchodci, senioři Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy