VIDEO: Zatmění Slunce. Úchvatnou podívanou sledovaly davy lidí

Praha/Londýn - Měsíc poprvé zcela zakryl Slunce v 08:41 SEČ pro oblast ležící jižně od Grónska a temný stín se nyní posouvá východním směrem. V Česku byl úkaz pouze částečný (maximum naszalo v 10:45), i tak si ho nenechala ujít spousta lidí. Další možnost bude až v roce 2026. Zatmění Slunce vzniká, když se Měsíc ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. Vědci využívají výjimečný úkaz ke zkoumání Slunce.

Zdroj: YouTube

Otevřeny byly všechny hvězdárny v Česku. Například na hvězdárnu v Ondřejově se od rána sjížděly desítky pozorovatelů. Astronomický ústav očekával příjezd více než 500 školáků, podle odhadu mluvčího Pavla Suchana jich ale byl zhruba dvojnásobek. Veřejná pozorování se odehrávala v celé republice - na náměstích, v parcích. Lidé mohli zatmění sledovat sami přes ochranné filtry - svářečské sklo hustoty 12 až 14 nebo speciální brýle na pozorování zatmění.

Krátce po začátku výjimečného úkazu se před Štefánikovou hvězdárnou na pražském Petříně táhla desítky metrů dlouhá fronta, v níž podle jednoho ze spolupracovníků hvězdárny lidé trávili nejméně půl hodiny. Obdobný had zájemců se podle něj vinul vnitřními prostory až do kupolí. Řada lidí se tak na vyvrcholení zatmění dovnitř vůbec nedostala. Musela vzít zavděk pro pozorování jedním ze dvou upravených dalekohledů, které hvězdárna umístila před svůj objekt.

Venku lidé zatmění pozorovali všelijak. Speciální brýle na hvězdárně došly. Ti šťastnější, kteří je měli z dřívější doby, je ve frontě půjčovali mnohdy i neznámým spolučekajícím. Další lidé vytahovali samostatné filtry nebo útroby starých disket. Někdo se zkoušel dívat i přes troje sluneční brýle dohromady.

Improvizovat musel také jeden z přihlížejících amatérských fotografů. Snažil se vymyslet, jak fotografovat přes sklíčko s filtrem. Při tom si posteskl, že sehnat speciální folii, kterou by snadno připevnil na objektiv, bylo ve čtvrtek v pražských fotoprodejnách nemožné.

V centrálním parku v Nových Butovicích v Praze připravila Česká astronomická společnost (ČAS) program pro děti z okolních škol. Její členové v parku rozmístili několik dalekohledů, které podle Jana Zahájského z pražské pobočky ČAS donesli ze svých soukromých sbírek. Děti a studenti měli možnost prohlédnout si přírodní úkaz skrze různobarevné filtry, některými dalekohledy mohli zahlédnout i tzv. protuberance, neboli sluneční výbuchy. O akci byl mimořádný zájem, na zatmění se do Nových Butovic přišlo podle pořadatelů podívat přes 300 dětí. Kromě Slunce si zde mohli jedním z dalekohledů prohlédnout i planetu Venuši.Časy pozorování se v Česku lišily v minutách. Čím více na západ, tím dříve se zatmění odehrávalo. Například v Praze začal úkaz v 09:37, maximální fáze nastala v 10:45 a skončila v 11:57. V Plzni zatmění začalo už v 09:35, zatímco v Ostravě až v 09:41 a skončilo dvě minuty po poledni.

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce Slunce zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy