Mela v Praze: Hanba NATO! křičeli odpůrci konvoje. Táhněte do Ruska, zněla reakce

Praha - Dragoon Ride dorazí zítra kolem poledne na území ČR, ale už dnes se protestovalo. V Praze na Václavském náměstí se sešli odpůrci amerického konvoje, příznivci NATO se naopak shromáždili na náměstí Míru. Obě skupiny se ale promíchali a policie musela zakročit. Později se oba tábory opět střetly přes ambasádou USA.

Akci odpůrců pořádali pražští komunisté, iniciativa Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, hnutí Stop církevním restitucím a další uskupení. Někteří z těch, jimž přítomnost amerických vojáků v Česku a jejich cesta zemí vadí, měli s sebou ruské vlajky. Nesli také transparenty s hesly: Stop US konvoji či Nepotřebujeme americkou spásu. Skandovali: Hanba NATO!

Proti odpůrcům přišli protestovat lidé s opačným názorem. Ti si vzali vlajky americké, ukrajinské či NATO a skandovali: Ať žije Havel! Oba tábory se promíchaly. Odpůrci a zastánci konvoje mezi sebou hlasitě diskutovali, došlo na slovní potyčky a hádky.

Na akci odpůrců vystoupil například šéf komunistů Vojtěch Filip. Řekl, že se "dragounské jízdy" konaly už za Rakouska-Uherska, aby přiměly české evangelíky přestoupit na katolickou víru. Nynější jízda má prý posloužit k umravnění neposlušného českého regionu.

Vedení KSČM dnes uvedlo, že protestní akce proti konvoji v Praze i jinde podporuje. Cestu amerických vojáků zeměmi střední Evropy považuje za "demonstraci síly a nátlak na Ruskou federaci".

Naopak někteří bývalí členové z Ne základnám se od skupiny lidí, která pod hlavičkou této iniciativy protest odpůrců konvoje spolupořádala, distancovali. Podle nich hnutí, které se stavělo proti vybudování amerického radaru v Česku, naplnilo své poslání už v roce 2009. Nynější skupiny má postoje "nápadně blízké kremelské rétorice", původní příznivce nereprezentuje, řekli ČTK bývalí členové Ne základnám.

Většina občanů je na straně demokracie

Na Václavském náměstí se situace postupně uklidnila, řada zastánců konvoje se přesunula na náměstí Míru. Mezi řečníky byl pořadatel akce Pavel Šafr, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg či starostka Prahy 2 a poslankyně ODS Jana Černochová.

"My tady nesoutěžíme s komunisty v počtu, protože víme, že většina občanů ČR je na straně demokracie a má v úmyslu, aby naše země zůstala součástí západního světa," prohlásil Šafr.

Účastníci přijali svou Výzvu z náměstí Míru. Apelovali na Sobotkův kabinet, aby v otázce solidarity se spojenci vystupoval rozhodněji a důsledněji než dosud. "Chtěli bychom dnes tváří v tvář protestům komunistů a proruské lobby srdečně přivítat americké vojáky v ČR, dát najevo naši solidaritu s našimi spojenci v NATO, které považujeme za záruku naší národní bezpečnosti," přečetl výzvu šéf Klubu na obranu demokracie Bohumil Doležal. K textu se budou moci zájemci připojit i na internetu.

Po 17:00 vyrazil z Václavského náměstí pochod konzervativní Národní demokracie proti "americkým okupantům". Na cestu k americké ambasádě na Malou Stranu se vydalo pět desítek lidí. U velvyslanectví na ně čekala zhruba stejně velká skupina zastánců konvoje.

Oba tábory oddělovaly kovové zábrany, na místě byla policie. Podle pořadatelů průvodu má průjezd vojáků zastrašit obyvatele ČR, z nichž prý většina nesouhlasí s "agresivní politikou USA proti Rusku a s členstvím v NATO". Příznivci aliance měli vlajky USA a EU a skandovali: Táhněte do Ruska, Nechceme Putina.

Související

Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

Českem ode dneška do středy projedou další konvoje armády USA

Rozvadov (Tachovsko) - Českem ode dneška do středy projedou další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení v dalších zemích. V nynější fázi bude z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku směřovat přes Břeclav na Slovensko zhruba 400 vojáků v asi 120 vozidlech. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Více souvisejících

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku Demonstrace proti konvoji Dragoon Ride Praha

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy