Čech založil v Evropě nový stát. Chcete být občany Liberlandu?

Praha - Na světě je nový ministát Liberland. Včera ho založil Čech - Vít Jedlička na pomezí Chorvatska a Srbska. Tvrdí, že Liberland vznikl podle mezinárodního práva a pro 7 kilometrů čtverečních teď shání obyvatelstvo. První lidé se už hlásí.

Může vůbec jednotlivec v současné Evropě založit nový stát? Podle Víta Jedličky ano. A odvolává se dokonce na mezinárodní právo. "Svobodná republika Liberland je suverénní stát ležící mezi Chorvatskem a Srbskem na západním břehu Dunaje," tvrdí sebevědomě webové stránky nové země liberland.cz.

Vít Jedlička, mimochodem někdejší kandidát Svobodných do europarlamentu, nyní samozvaný prezident Liberlandu, využil podle svých slov toho, že o malé území asi 7 kilometrů čtverečních, nejeví zájem ani Srbsko, ani Chorvatsko. "Liberland vznikl díky hraničnímu sporu mezi Chorvatskem a Srbskem. Tuto oblast podél západního břehu řeky Dunaje si nenárokuje Chorvatsko, Srbsko ani žádný jiný stát. Jednalo se tedy o terra nullius, neboli zemi nikoho a to do té doby, než této situace využil Vít Jedlička, který dne 13. 4. 2015 v této oblasti založil nový stát - Liberland," uvádí web.

Terra nullius je výraz z latiny, který doslova označuje "zemi nikoho", přičemž vychází z římského práva. V mezinárodním právu popisuje území nepatřící žádnému jinému státu. Za terra nullius se v minulosti chápala především území v Africe, Austrálii či Americe, které ačkoli byly osídleny, tak nebyly považovány za území ovládaná určitým státem. "Dnes již takové nabytí není reálné, protože u území Antarktidy bylo dohodnuto jeho ponechání jako nadnárodního území vědeckým účelům a protože dna oceánů nebo kosmický prostor a nebeská tělesa jsou brána za společné dědictví lidstva," uvádí k tomu Wikipedia.

Výslovně ale ani tento výklad nebrání představě Víta Jedličky o právním vyhlášení nového státu. Není úplně jasné, nakolik to aktivisté míní vážně, ale vyrazili přímo na místo svého "státu", kde vztyčili vlajku. Na facebooku jeden z aktivistů na přímý dotaz, zda bude "Liberland bude uznán okolním světem, odpoveděl "věříme v to". Liberland by se tak stal třetím nejmenším suverénním státem světa - po Vatikánu a Monaku.

Hned následující reakce dokládala, že aktivisté plánují stát se vším všudy. I se zákony a vlastní ekonomikou. "Reálně se tam dá na vlastní podnikat už teď, ale asi to bude bezpečnější, až budou nějaké zákony, arbitři ap. Ale v tuto chvíli si tam můžete jít klidně prodávat limonádu kolemjdoucím," napsal "Liberlanďan" Jiří Kreibich.

Ten zároveň popsal, jaké jsou plány Liberlanďanů teď. Hodlají na tiskové konferenci oznámit založení státu a říct to svým sousedům - Chorvatsku a Srbsku. Většina plochy je les, další připadá na louky, ale noví osadníci se mohou pochlubit i pláží přiléhající k Dunaji. Plánují část pozemků rozprodat nebo věnovat lidem ke stavbě usedlostí. To, co kromě silnic, měst, bank, průmyslu, ekonomiky i zákonů v Liberlandu chybí, jsou totiž obyvatelé.

Proto teď také web vyzývá, aby se se žádostí o občanství v Liberlandu přihlásili: " Chcete se stát občanem Liberlandu? Liberland aktuálně přijímá žádosti o občanství, které budou postupně vyřízeny. Mottem Liberlandu je ´Žít a nechat žít´, protože Liberland si zakládá na velké míře osobní i ekonomické svobody pro svůj lid (...) Liberland má zájem o udržování přátelských vztahů nejen mezi sousedními státy, ale i se zbytkem světa."

Zákaz vstupu mají komunisté, (neo)nacisté a podobní extrémisti. A také lidé odsouzení za závažné trestné činy. Vítáni jsou všichni, kdo "mají úctu k ostatním lidem a respektují názory ostatních bez ohledu na jejich rasu, národnost, orientaci, či náboženské vyznání".

K tomu, abyste se stali občany Liberlandu potřebujete odeslat úvodní dopis, kde se představíte a napíšete stručné informace o tom, kdo jste a proč se chcete stát občanem Liberlandu. Připojit můžete i váš životopis nebo číslo telefonu. Co potřebujete zcela určitě, je naskenovaný občanský průkaz nebo pas. Údaje z nich poslouží k vyhotovení liberlandských dokladů.

Související

Více souvisejících

Liberland (Svobodná republika Liberland) svobodní Chorvatsko

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy