Albrightová odhalila v Terezíně "rodinou" pamětní desku

Terezín (Litoměřicko) - Bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová dnes v kolumbáriu v Terezíně odhalila pamětní desku své rodině. Terezínem, kde nacisté zřídili za druhé světové války židovské ghetto, prošlo 26 členů rodiny Albrightové. Bývalou diplomatku českého původu doprovázela rodina.

Už ve čtvrtek osmasedmdesátiletá Albrightová navštívila Letohrad na Orlickoústecku, rodiště svého otce Josefa Korbela. Dnes dopoledne v rámci soukromé návštěvy byla v někdejším pevnostním městě Terezín. Na cestě ji doprovázejí dcery, vnoučata a další členové rodiny.V obřadní síni Památníku Terezín vzpomínali u desky, na které je nápis: "Na památku našich rodičů Josefa a Anny Korbelových a všech jejich příbuzných, kteří byli deportováni do ghetta Terezín, trpěli a zahynuli." Na desce jsou jména členů rodiny a dnešní datum. Skupina se pak odebrala na prohlídku Terezína a Památníku Terezín, jehož posláním je uchovávat památku obětí nacistické perzekuce za druhé světové války.Bývalá americká ministryně zahraničí otiskla v roce 2012 v terezínské galerii dlaň, z otisku se pak tvořil odlitek. "Nechávám tady nejen svou ruku, ale i své srdce," řekla tehdy Albrightová. Vyslovila také přání, aby byla vytvořena desky, na níž by byla jména těch, kteří zemřeli.Albrightová se narodila jako Marie Jana Körbelová, první ze tří dětí v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela. Německou přehlásku z příjmení rodina vypustila po válce. O svém židovském původu se dozvěděla až ve druhé polovině devadesátých let. Už dříve řekla, že její již zesnulí rodiče s ní nemluvili o smrti jejích prarodičů. Ona sama se na to nikdy neptala, ani to nezkoumala, částečně proto, že její kontakty s nimi skončily ve věku dvou let.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Jan Lipavský

Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová koncentrační tábor Terezín II. světová válka

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy