Rodiče, buďte ve střehu. Malé dítě se utopí tiše a rychle, varuje lékařka

Praha - Prázdniny a letní dovolená se může vmžiku změnit v rodinnou tragédii. Čtení, telefonování a rozhovor s jinými lidmi bez trvalého pohledu na vodu se nemusí vyplatit, varují odborníci. Děti při problémech ve vodě mnohdy ani nevolají o pomoc. Topit se mohou i při břehu v blízkosti jiných lidí, kteří si jejich zmizení ani nevšimnou.

"Děti se topí nejčastěji ve chvíli, kdy pozornost dospělých poleví - 60 procent dětí do pěti let bylo ve vodě samo, když se topilo," upozornila docentka Veronika Benešová z centra úrazové prevence Fakultní nemocnice Motol.

Rodičům doporučila, aby děti poučili o bezpečném chování u vody a vybírali na dovolené bazén s plavčíkem a pláže, kde je služba záchranářů.

Malé dítě se utopí překvapivě tiše a rychle. Když se dostane pod vodu, automaticky se nadechne, aby zakřičelo. Vdechnutou vodou si zablokuje dýchací cesty, ztrácí orientaci a většinou se samo nedokáže dostat nad hladinu. Nafukovací kruhy či matrace má dítě používat jen v dosahu dospělého, nenahradí stálý dohled, upozornila lékařka.

Podle lékaře Rastislava Maďara je při koupání kromě všeobecně známých hrozeb, jako podchlazení při delším pobytu ve vodě teplé méně než 20 stupňů Celsia či podcenění velkých vln a vírů, velkým rizikem také alkohol, a to u dospívajících. Pít by ho ale neměli ani dospělí, kteří dohlížejí na koupající se děti.

Související

Ilustrační foto

Počasí bude příští víkend svádět ke koupání

Počasí bude během příštího víkendu nejteplejší z celého týdne. Zatímco v nadcházejících dnech teploty se denní maxima budou pohybovat kolem 20 stupňů či lehce nad, ke konci týdne se bude oteplovat až na 27 stupňů. 
Ilustrační fotografie.

Plovárny a koupaliště. Jak lidé dříve trávili léto u vody?

Ve vodě se naši předci v parném létě zchlazovali do nepaměti. Postupem času vznikaly pro tento účel i pro příjemné odpočinkové chvíle veřejné lázně, plovárny a koupaliště. Zrodila se tak specifická forma letní rekreace. Nejstarší plovárna ve střední Evropě byla na počátku 19. století vybudována v Praze.

Více souvisejících

Koupaliště utonutí děti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy