Zásah hasičů v Unipetrolu skončil. Lidé se vrací do práce, jezdí tramvaje

Litvínov - Provoz na tramvajové trati mezi Mostem a Litvínoven byl obnoven krátce před půlnocí na úterý. K jeho přerušení došlo po čtvrtečním požáru v továrně Unipetrolu. Do práce se vrací všichni zaměstnanci chemičky.

Krátce před 10:00 dnes ukončily zásah v areálu čtyři hasičské jednotky. Likvidaci požáru ohlásila jednotka Unipetrolu na krajské středisko v 09:44. "Znamená to, že zásah je v tuto chvíli definitivně ukončen," uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Dopravní podnik obnovil provoz tramvajových linek krátce před pondělní půlnocí. Od začátku týdne mohou na silnici I/27 automobily. Litvínov teď bude apelovat na vládu, aby zvážila možnost rozšíření komunikace na čtyři pruhy.

Do práce se vrátila zhruba tisícovka zaměstnanců chemičky. "Dnes jsou všichni zaměstnanci v práci. Vzhledem k tomu, že již pominula veškerá možná rizika plynoucí z mimořádné události," řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

U požáru se během téměř šesti dnů vystřídalo 42 hasičských jednotek, tedy skoro 200 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Jednotky hasily a ochlazovaly zařízení, zkrápěly unikající plyn, měřily koncentrace škodlivých látek v ovzduší. "Žádné nebezpečné koncentrace látek nebyly naměřeny," uvedl mluvčí hasičů. Požár byl uhašen v sobotu večer.

Příčinou výbuchu byla podle ředitele chybějící chladící voda v etylenové jednotce. "Budeme se podrobně zabývat příčinami mimořádné události, ale hlavně možnostmi, jak jim předejít a bezpečnost provozu ještě více zvýšit," dodal Świtajewski.

Zatímco celý petrochemický provoz stojí, výroba benzinu v rafinerii není podle ředitele omezena. "Nějaké omezení je na výrobě nafty. Myslíme si, že český trh je natolik otevřený, že událost nebude mít žádný dopad na dostupnost pohonných hmot," řekl ředitel. Zda bude mít omezení nějaký vliv na cenu komodit, nechce společnost komentovat.

Související

Unipetrol

Začal soud kvůli ničivému požáru v Unipetrolu, obviněné hájí Sokol

Most - Okresní soud v Mostě se dnes začal zabývat havárií v Unipetrolu v Záluží u Litvínova ze srpna roku 2015. V areálu závodu se tehdy stala největší havárie v chemickém průmyslu za posledních dvacet v ČR. Obžalováni jsou Jan Doskočil a Václav Macal. Hrozí jim až osm let vězení. Jejich obhájce Tomáš Sokol řekl, že trestní stíhání považují za nedůvodné.

Více souvisejících

Požár v chemičce Unipetrol (13.8.2015) Tramvaje

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy