Začal soud kvůli ničivému požáru v Unipetrolu, obviněné hájí Sokol

Most - Okresní soud v Mostě se dnes začal zabývat havárií v Unipetrolu v Záluží u Litvínova ze srpna roku 2015. V areálu závodu se tehdy stala největší havárie v chemickém průmyslu za posledních dvacet v ČR. Obžalováni jsou Jan Doskočil a Václav Macal. Hrozí jim až osm let vězení. Jejich obhájce Tomáš Sokol řekl, že trestní stíhání považují za nedůvodné.

Dva zaměstnance chemičky státní zástupce obžaloval z toho, že při mimořádné události z nedostatečné opatrnosti nezajistili včas spuštění vodních a parních clon, ačkoliv dostali informaci o úniku propylenu. Tím podle obžaloby nezabránili výbuchu oblaku propylenu. "Já mám pocit, že není dost důkazů o tom, že by problém způsobili moji klienti," řekl po zahájení líčení Sokol.

Evakuováno muselo při havárii být přes 3000 lidí, zasahovalo 500 hasičů, uzavřena byla silnice mezi Mostem a Litvínovem, nejezdily tramvaje. Nikdo nebyl zraněn. "Soudíme, že naši kolegové nezpůsobili žádné pochybení, a proto i zůstávají zaměstnanci naší společnosti. Pevně za nimi stojíme," řekl dnes mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Policie dospěla k závěru, že pracovníci mohli předejít takovému rozsahu škod, který havárií vznikl.

"Jsem si stoprocentně jist, že jsem se rozhodl správně, že jsem udělal vše, co bylo v mých silách, abych následky události zmenšil," uvedl Doskočil, který byl v době havárie zodpovědný za etylenovou jednotku. "Reagovali jsme tak, jak bylo podle nás nejlepší. V dané situaci jsme postupovali nejlepším možným způsobem, nikoliv nedbale," zdůraznil.

Macal byl vedoucím směny v den havárie. Při výslechu Doskočil vysvětlil, proč vodní a parní clony nebylo vhodné použít, podle něj to bylo v tu chvíli neefektivní, protože plyn unikal mimo dosah clon, navíc by jejich spuštění mohlo při tak velkém úniku způsobit explozi. Plyn unikl z netěsné příruby ve výšce 15 metrů, nad dosahem clon. "Bylo zřejmé, že unikající plyn bude procházet nad perimetr clon, který je zhruba pět metrů," řekl Doskočil.

Jedním z důvodů (pro nespuštění clon) bylo podle něj místo a velikost úniku. Dalším byla parní bilance. "Pro činnost clon se potřebuje určité množství páry. Na to, abychom to provedli, bychom potřebovali 80 tun páry, měli jsme k dispozici 45 tun," uvedl Doskočil. Řekl, že parní clony se mohou stát zdrojem vznícení. "Neměli jsme potvrzeno, že jsou všichni lidé pryč. Normální člověk si nevezme na svědomí, že by vystavil někoho tomuto nebezpečí. Z tohoto důvodu jsme rozhodli, že nespustíme clony," řekl. Druhý obžalovaný se ztotožnil se závěry svého kolegy, sám nevypovídal.

Související

Unipetrol

Dva zaměstnanci Unipetrolu čelí kvůli explozi žalobě, firma je brání

Litvínov - Dva zaměstnanci Unipetrolu čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle státního zástupce včas nespustili bezpečnostní opatření, aby předešli explozi v závodu firmy v Záluží u Litvínova. Vedení petrochemické společnosti se za dvojici svých obžalovaných pracovníků postavilo.

Více souvisejících

Požár v chemičce Unipetrol (13.8.2015) soudy unipetrol

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy