České děti pijí stále více alkoholu. Poznáte to? Přehled příznaků

Praha - Až každé třetí české dítě ze sta má problémy s alkoholem. Podle lékařů dokonce začínají pít už i děti ve věku pod deset let. Nárůst alkoholismu u dětí potvrzuje i poslední průzkum agentury Sanep. Závislé děti mají narušenou schopnost učit se a průzkumy potvrzují, že alkohol může změnit i vývoj jejich chování.

Patnáctiletý chlapec a sedmnáctiletá dívka byli oba pod vlivem alkoholu a oba před časem skončili na policejní služebně. Podle posledních průzkumů ale pijí stále častěji ještě mladší děti. V roce 2011 uvedlo podle průzkumu agentury Sanep problém s alkoholem u svých dětí 2 procenta respondentů. Teď jejich počet zase narostl. To jsou ale jen ti, kteří si problémy přiznají.

V nemocnici na Bulovce přijmou průměrně 5 dětí ve věku do 15 let za měsíc pod vlivem alkoholu. Pozor nejde ale o děti, které by vypily skleničku vína. Jde o děti které kvůli velkému množství alkoholu už kolabují. "To číslo je z jakéhokoliv pohledu velké. Nechvalný rekord drží 12letá dívka, která u nás byla před rokem a nadýchala přes 3 promile," říká mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šálek.

Jak poznáte alkoholismus u dítěte?

1) Dítě přichází domů opilé často, není to jednorázová záležitost

2) Změny v chování

3) Zhoršený prospěch ve škole

4) Zvýšená agresivita

5) Únava, nevyspání

6) Nezájem o koníčky

Podle lékařů nejčastěji začínají děti s pivem. Je pro ně nejdostupnější. Kdy už se jedná o alkoholismus u dítěte? Kdy to poznáme? "Pokud jeví známky závislosti, droga mu chybí, alkohol, pak je na místě dojít za lékařem," říká Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Mladí navíc často kombinují alkohol s dalšími drogami jako je třeba marihuana. Podobně to měla i 16letá dívka. "Začala jsem trávou, pak jsem přešla na perník, pervitin kvůli stresu," popisuje vývoj svých závislostí. Podle lékařů by dětem měla jít příkladem rodina. Závislost na alkoholu dnes ale přiznává téměř desetina Čechů.

Související

Více souvisejících

Alkohol Děti, dětské

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy