Oslavujete smrt imigrantů? Vaše jméno se může objevit i tady

Praha/Bratislava - Internetem se v posledních dnech šíří souhlasné komentáře, v nichž lidé na sociálních sítích a v diskusích vyjadřují radost nad smrtí 71 uprchlíků v chladírenském vozu. Server islamonline.sk začal celá jména a fotografie těchto lidí zveřejňovat.

"Velké tragédie, jako byla ta u Parndorfu nedaleko slovenských hranic, s sebou přinášejí kromě hrůzy i poznání, z něhož mrazí. Jeden ze čtenářů nám krátce po tragédii napsal, že někteří lékaři v jedné z bratislavských nemocnic se po zveřejnění zprávy radovali a smáli, když se o ní dozvěděli. Pokud to však nikde nezveřejní, většina z jejich pacientů, zaměstnavatelů a rodinných příslušníků se o tom nikdy nedozví. Jsou však i tací, kteří "radost" dokáží projevit i veřejně, díky čemuž si mohou ostatní udělat představu, jak takoví lidé vypadají. První pohled na ně však může vyvolat husí kůži. Nejsou to hrůzostrašná monstra, jak by se dalo čekat. Vypadají stejně, jako my. Žijí mezi námi a dokud se neprojeví, ani to o nich netušíme."

Těmito slovy server islamonline.sk uvádí čtenáře do článků, v němž zveřejňuje a průběžně aktualizuje jména a fotografie lidí, kteří na internetu vyjadřují potěšení nad tragickou smrtí desítek uprchlíků. Jedním z nich je například jistý Roman V., jehož jméno zveřejnil islámský server celé. Ten si podle serveru "na facebookové stránce portálu Topky.sk přečetl, že v autě za slovenskými hranicemi se udusilo 50 lidí. Na zprávu hned i reagoval. Nevyjádřil však soustrast. Ani nebyl konsternován. Ani žádost o bližší informace. Napsal, že je smutné, že jich bylo pouze 50. O čtyři hodiny později měl jeho komentář 114 "lajků", které jsou jednoduchým způsobem, jakým mohou uživatelé Facebooku vyjádřit, že se jim něco líbí. To mimo jiné znamená, že minimálně 115 lidí, povětšinou pravděpodobně našich spoluobčanů, by chtělo, aby zemřelo více, než 50 lidí jen proto, že se nenarodili u nás, v jejich zemi je válka, oni se chtěli zachránit a mít se lépe." 

Dotyčný Roman V. krátce poté svůj komentář smazal, profil si přejmenoval a změnil také úvodní fotku, podobně ale server islamonline.sk zveřejnil jména a fotografie dalších lidí. "Ještě 1 000 takových dodávek", navrhl podle serveru Daniel S. na Facebooku portálu Aktuality.sk. "Ještě 10 000", navrhl údajně Matej F. v komentáři pod příspěvkem TA3 s tím, že by bylo "po problému na tento rok."

"Když se v pátek objevila zpráva potvrzující počet obětí, který byl bohužel ještě mnohem větší, než se čekalo, komentátor vystupující pod jménem Peter V. si na Facebooku Nového Času pochvaloval: "O 71 problémů méně". Za třičtvrtě hodinu s ním souhlasilo již 24 lidí a tři přidali souhlasné komentáře," upozornil server na dalšího muže.

I Češi chválí smrt uprchlíků

Výše popsané jednání se ale netýká pouze Slovenské republiky. I u nás najdeme řadu lidí, kteří vyjadřují radost nad smrtí 71 uprchlíků v chladírenském vozu. Na ty se zaměřuje facebooková stránka Obludárium, která upozorňuje na jejich komentáře na soicální síti.

//

Tak dneska tu máme takovou hezkou českou věc...

Posted by Obludárium on 27. srpen 2015

Řada lidí si po nějaké době svůj komentář rozmyslí a stáhne jej z internetu, neboť jej přisoudí určitému afektu. Mnoho z diskutujících si ale za svými názory stojí a pokračují v nich i několik hodin nebo dní poté.

//

Některé věci se neomrzí...

Posted by Obludárium on 29. srpen 2015

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu Mrtví uprchlíci v Rakousku (27.8.2015)

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy