Upozornění: Na výměnu průkazek pro invalidy už jen 3 měsíce

Praha - Už jen tři měsíce mají držitelé dočasných průkazů osoby se zdravotním postižením (OZP) a průkazů mimořádných výhod na to, aby si zajistili jejich výměnu za nový průkaz OZP. V případě, že tak neučiní, nebudou moci po 1. 1. 2016 využívat žádné benefity a nároky, které jim z vlastnictví průkazu vyplývají.

Nový průkaz OZP má podobu plastové kartičky obdobně jako občanský nebo řidičský průkaz. Je odolný proti poškození a chráněný vůči jeho padělání. Nahrazuje všechny dosavadní průkazy OZP. Všechny tyto doklady jsou platné už jen do 31. 12. 2015.

Úřad práce ČR začal vydávat nové průkazy OZP v dubnu letošního roku. Během uplynulých šesti měsíců zpracovali jeho zaměstnanci 173 189 žádostí. Celkem 152 797 průkazů OZP předali jejich držitelům.

"Vzhledem k tomu, že výměna se týká přibližně 300 tisíc klientů, je ještě stále řada lidí, kteří se nám s žádostí o výměnu dosud nepřihlásili. Upozorňujeme proto klienty, aby nenechávali vše na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému čekání ve frontách na konci roku," zdůrazňuje zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pro účely vydání nového průkazu OZP je třeba doložit aktuální fotografii (rozměr 35 mm x 45mm). Stejně jako při každých úředních jednáních, musí držitel průkazu také prokázat svou totožnost občanským průkazem.

Lidé, kterým ÚP ČR přiznal průkaz OZP po 1. 1. 2014, nemusí vyplňovat žádnou žádost. Stačí, aby pouze doložili úřadu fotografii a podepsali příslušný formulář, který dostanou na přepážce.

Držitelé průkazů mimořádných výhod (kartonové průkazy, které vydávaly obecní úřady do konce roku 2011) a dočasných průkazů OZP, které ÚP ČR vydával podle legislativy účinné do 31. 12. 2013, musí před samotnou výměnou podat „Žádost o přechod nároku na průkaz OZP". Až poté jim může ÚP ČR průkaz v nové podobě vydat.

V souvislosti s vydáváním nových průkazů OZP se na Generální ředitelství ÚP ČR obrátilo už několik klientů s tím, že dostali v městské hromadné dopravě či ve vlaku pokutu, protože jim revizoři příslušných dopravních společností neuznali nový průkaz OZP za platný. A to i přesto, že ÚP ČR věnoval před začátkem výroby nových průkazů OZP velkou pozornost informování veřejnosti i dotčených institucí o nové podobě tohoto dokladu.

"Pokud se držitelé průkazů OZP dostanou do obdobné situace, je třeba, aby se obrátili na příslušné kontaktní pracoviště ÚP ČR nebo přímo na Generální ředitelství Úřadu práce ČR. Naši lidé se budou snažit co nejrychleji sjednat nápravu," upozorňuje ředitelka Odboru pro sociální věci Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Ve Varšavě proběhlo setkání Volodymyra Zelenského s Donaldem Tuskem (8. července 2024). Prohlédněte si galerii

Zelenskyj v Polsku. Ukrajina se sousedy podepsala bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí přijel do sousedního Polska, aby se setkal s tamním protějškem Andrzejem Dudou a polským premiérem Donaldem Tuskem. Hlavním účelem návštěvy je podpis bezpečnostní dohody mezi oběma zeměmi, ke kterému došlo v odpoledních hodinách. Informoval o tom server Wiadomości. 

včera

Emmanuel Macron

Porážkou Le Penové to teprve začíná. Francie se potřebuje dát dohromady

Francie vyhrála bitvu, celou válku má ale ještě před sebou. Krajní pravice u voleb utrpěla významnou porážku a nenaplnily se tak obavy z první takové vlády od nacistické okupace. Přesto ale kombinace středu a levice může vést k další nestabilitě a prohloubení krize ve francouzské politice, jejíž stabilita i samotná existence jsou životně důležité pro Evropu i svět. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNŽ)

Smrt nezávislé novinařiny v přímém přenosu: NFNŽ a Seznam vytvářejí monopol na pravdu

Pakt Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Seznamu vytvořil monopol na hodnocení zpravodajského obsahu. Náš šéfredaktor to již komentoval z pozice řídícího pracovníka. Na zástupce Seznamu se mediální skupina INCORP a.s. obrátila prostřednictvím e-mailové komunikace. Na základě odpovědi na tento mail a obvinění, že mé texty nejsou čistě autorské, je na čase, abych se ohradil i jako autor, jehož obsah je stavěn na pranýř. Tento text je adresován přímo lidem z NFNŽ a Seznamu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

S Bidenem, anebo bez něj. Demokraté řeší, jak zvýšit šance na triumf nad Trumpem

Demokratičtí kongresmani se na virtuální schůzce nedokázali shodnout, jestli chtějí, aby Joe Biden pokračoval v boji o obhajobu postu prezidenta Spojených států. Podle některých při kampani selhává, jiní mu vyjadřují podporu. Ale ani jeho podporovatelé si nejsou jistí, jestli stárnoucí prezident má na další čtyřleté funkční období. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy