V ústecké zoo panoval chaos. Staronový šéf zahrady začal se změnami zostra

Ústí nad Labem - Spory části zaměstnanců s vedením ZOO Ústí nad Labem vygradovaly peticí proti řediteli Jiřímu Bálkovi. Městská rada ho ve středu odvolala, protože prý funkci manažersky nezvládl. Situaci se pokusí uklidnit někdejší dlouholetý ředitel zahrady Bořek Voráč.

Voráč se do ZOO vrací po 25 letech, v jejím čele stál v době jejího největšího rozvoje. "Zahrada bylo moje dítě, a od dětí se neutíká," řekl ČTK Voráč. ZOO podle něj chyběla pevná ruka a manažerské vedení.

S prvními změnami přišel téměř okamžitě. V pátek nechal zavřít truhlárnu, kde podle něj hrozilo nebezpečí požáru. "Nějaká nepopulární opatření už jsem začal dělat. Musí být pořádek - takový ten nihilismus, který se tady objevil, způsobil to, že každý si dělal co chce a rozhodoval si, co bude dělat a co nebude dělat, to není přípustné," doplnil Voráč.

Voráč nastoupil do ústecké ZOO v roce 1971. O rok později se stal jejím ředitelem a vedl ji až do roku 1990. Za jeho působení se ZOO rozrostla ze čtyř hektarů na současných 26, přibyly desítky nových druhů zvířat. V roce 1985 přivezl do Ústí nad Labem prvního slona indického. Samici Kalu získal z Vietnamu výměnou za auto.

Ústecká ZOO podle Voráče potřebuje především peníze. Chybějí jí prostředky na stavbu velkého slonince a také na to, aby přitáhla návštěvníky i v zimě. Soustředit by se podle Voráče měla především na místní návštěvníky, protože Ústí nad Labem turisty příliš netáhne. "Měla by se tady dělat taková zařízení, která lákají k opakované návštěvě. A to jsou ty botanické pavilony, kde se lidé procházejí v zimě mezi palmami, mají tam rybičky, létají jim tam motýli a barevní ptáci. Dostanou se na chvíli do takového pralesa," doplnil Voráč.

Někdejší ředitel zůstane v čele ZOO do konce roku. Do výběrového řízení na stálé místo se hlásit nebude. Přijal by ale nabídku na členství v dozorčí radě ZOO, kterou chce město zřídit.

Související

Lori balijský je dnes kriticky ohrožený, o to větší radost mají chovatelé z každého úspěšného odchovu. Foto: Tomáš Adamec

České zoologické zahrady lákají návštěvníky na řadu novinek

Návštěvníci českých zoologických zahrad se mají v létě na co těšit. V řadě z nich je čekají nové atrakce, jako expozice pro ohrožené žáby vodnice posvátné v Praze nebo expozice Tsavo v Ostravě, která je věnována africkým druhům mangustě trpasličí a dikobrazovi jihoafričtímu. V Ústí nad Labem lákají návštěvníky na noční prohlídky, v Brně zase na bizoní lázně.

Více souvisejících

Zoo Ústí nad Labem ústí nad labem

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy