Porušil Vsetín práva Romů? Město se dovolalo, kauzu řeší Nejvyšší soud

Brno - Město Vsetín se dovolalo v kauze Romů, které radnice nechala před lety vystěhovat do obcí mimo Zlínský kraj. Případem se začal zabývat Nejvyšší soud, a to v neveřejném řízení. Romové tvrdí, že byli ze Vsetína deportováni násilím.

Žalobu Romů třikrát řešil Krajský soud v Ostravě a opakovaně ji zamítl. Rozsudek vždy zrušil Vrchní soud v Olomouci.

Na poslední verdikt vsetínská radnice reagovala dovoláním. Právník města zpochybňuje usnesení vrchního soudu v celém jeho rozsahu, řekl mluvčí NS Petr Tomíček.

Podle vrchního soudu nebylo skutečným cílem vystěhování zajistit romským rodinám bytovou náhradu, ale zbavit se problému na úkor jiných samospráv. Mluvčí olomouckého soudu Vladimír Lichnovský nedávno ČTK řekl, že krajský soud dosud neprovedl žádné dokazování ohledně závažnosti vzniklé újmy a okolností, za kterých byla nerespektováním soukromého a rodinného života porušena práva na zachování lidské důstojnosti a svobody volby místa pobytu a způsobu života každého z 52 žalobců, z nichž 29 bylo v době vystěhování nezletilých.

Vsetín vystěhoval v roce 2006 romské rodiny z pavlačového domu v centru města, který byl ve špatném stavu. Město následně nechalo dům zdemolovat. Někteří lidé skončili v kontejnerových domech v lokalitě Poschla, pět desítek Romů se přestěhovalo do domků v obcích na Prostějovsku, Jesenicku a Olomoucku. Nabídku na přestěhování podle vsetínského starosty Jiřího Čunka využilo osm rodin, čtyři pak město zažalovaly.

Romové kritizují například to, že je zaměstnanci městského úřadu v souvislosti s koupí domků donutili podepsat listiny, které si nemohli ani přečíst. Neměli prý ani možnost svobodně si zvolit místo, kam se s rodinami přestěhují.

Romové požadují po městě odškodné 5,2 milionu korun. Podle Čunka však rodiny neplatily v minulosti nájemné a město je mohlo vystěhovat na ulici.

Aktualizováno 24. května 2024 12:11

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Související

Více souvisejících

Romové vsetín Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy