Realitní makléřka se omluví Romce za diskriminaci při výběru bytu

Litoměřice - Realitní makléřka Eliška Nosková se neodvolá proti rozhodnutí soudu a omluví se Romce Lence Balogové za diskriminaci. V kauze se výrazně angažovala ombudsmanka Anna Šabatová.

Svobodní Noskovou po celou dobu sporu podporovali. Balogová předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout.

Soud žalobě Balogové vyhověl, odmítl ale stotisícové odškodné, které Balogová rovněž požadovala. Svobodní založili ve prospěch Noskové transparentní účet pro případ, že by ji soud odsoudil i k zaplacení odškodnění ve výši 100.000 korun, jež Balogová požadovala.

O tom, že se má Nosková omluvit, rozhodl prvoinstanční litoměřický soud v srpnu. Ani jedna ze stran tehdy nevyloučila, že se odvolá.

"Dnes bylo zveřejněno, že se oba advokáti dohodli a svá odvolání stáhli. Kauzou se tak už nebude zabývat krajský soud. Makléřka se Romce omluví. Rozsudek zatím nabyl právní moci," řekla mluvčí Svobodných Kateřina Kašparová.

Soud zadal Noskové konkrétní znění omluvy. "Osobou jednající ve prospěch mého podniku vám bylo sděleno, že se nemůžete ucházet o nájem bytu 2+1 v ulici 28. října v Lovosicích, protože jste romské etnické příslušnosti. Tímto jednáním jste byla vystavena přímé diskriminace pro etnický původ v přístupu k bydlení. Za toto jednání se vám tímto omlouvám,". Omluvu má realitní makléřka zaslat Balogové do tří dnů od doby, kdy rozsudek nabude právní moci.

Spor má počátek v roce 2013, kdy úřad ombudsmana na základě podnětů testoval realitní kanceláře a jejich ochotu pronajímat byty Romům.

V případě, že zveřejněná nabídka pronájmu nemovitosti, byť ve vlastnictví soukromé osoby, vylučuje příslušníky určitého etnika, dopouští se ten, kdo nabídku činí (vlastník či zprostředkovatel), přímé diskriminace těchto osob v přístupu k bydlení z důvodu etnicity. Realitního makléře jako zprostředkovatele nikterak nevyviňuje, že jednal na základě požadavku vlastníka nemovitosti, konstatovala Šabatová v prosinci roku 2014.

Pokud vlastník nemovitosti, která je nabízena veřejnosti [§ 1 odst. 1 písm. j) antidiskriminačního zákona], sdělí zprostředkovateli (realitnímu makléři), že si nepřeje, aby byla druhou smluvní stranou osoba určitého etnika, dopouští se diskriminace, a to formou navádění (§ 4 odst. 5 antidiskriminačního zákona).

Související

Více souvisejících

Romové strana svobodných občanů soudy

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy