Senioři, pozor. "Šmejdi" vyrukovali s novým fíglem, varuje ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce na svém webu důrazně varuje spotřebitele před nevybíravými praktikami společnosti, která pořádá předváděcí akce po celé republice. Podle Českého rozhlasu jde o společnost Astena group. Té tak hrozí vysoká pokuta.

Postup jejích dealerů je následující: telefonicky kontaktují vytipované seniory a pod záminkou převzetí dárku je zvou na soutěž o 100 000 Kč.  "K žádnému slosování nikdy na těchto akcích nedošlo, zato máme četné informace, že účastníci zaplatili několikatisícové částky za pochybný příslib voucheru na nákup libovolného zboží," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Kolik obětí mají na kontě nekalé obchodní praktiky této společnosti podle něj nelze vyčíslit, ale každý den jich přibývá. ČOI již s firmou vede několik správních řízení, o její podnikatelské aktivity se zajímají také živnostenské úřady. Poškození senioři ze Zlínského kraje podali na firmu společné trestní oznámení.

Podle inspektorů firma vytipované účastníky z řad seniorů ve vybraných lokalitách napřed kontaktuje telefonicky a oznamuje jim, že vyhráli. Některým tvrdí, že byli jako věrní zákazníci místního supermarketu vylosováni a mají si převzít výhru.

Seniorovi pak přijde pozvánka na převzetí avizované "vylosované výhry" a na slosování. Jde ale o předváděcí akci, na které je nabízeno spotřebního zboží průměrné jakosti s přemrštěnou cenou, k jehož koupi dostanou zájemci o koupi jako bonus "dárkový poukaz" v hodnotě např. 50.000 Kč. Když zájemce o koupi na místě zaplatí 5000 Kč, slíbí mu prodávající, že jim bude částka 50.000 doručena do 48 hodin.

"Takže se našli i tací účastníci, kteří si 'pro jistotu' koupili i dva poukazy. Jenže nic z toho prodávající nesplní. Peníze nedorazí ani za dva dny, ani za dva týdny. Společnost je nadále nekontaktní, nepřebírá poštu a samozřejmě také v případě odstoupení od smlouvy peníze nevrací," dodal Fröhlich.

Protiprávní jednání společnosti na úrovni ředitelů jednotlivých inspektorátů ČOI v současné době šetří a o jejich podnikatelské aktivity se zajímají již také živnostenské úřady.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Šmejdi - podvodní prodejci důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy