Zakladatel H-Systemu Smetka se objevil před soudem, nevypovídal

Praha - Zakladatel H-Systemu Petr Smetka dnes odmítl u soudu vypovídat v kauze svého známého, která souvisí s vytunelovanou firmou. Smetka se nechtěl ani vyjádřit ke své dřívější krátké výpovědi na policii. V soudní síni tak strávil pouze několik minut a eskorta jej odvezla zpět do vězení, kde si odpykává dvanáctiletý trest. Soud bude pokračovat 12. února.

Obžaloba v aktuální kauze viní podnikatele Luďka Fabingera z toho, že nařídil, aby byla do insolvenčního řízení na Smetku přihlášena fiktivní pohledávka zhruba 45 milionů korun. Tím se podle spisu snažil, aby peníze nedostali poškození klienti H-Systemu.

Osmašedesátiletý Fabinger je médii označován jako Smetkův známý. "Využívám svého práva a nebudu vypovídat," řekl dnes u soudu Smetka. Při zahájení soudu nevypovídal ani Fabinger.

Podle obžaloby zařídil přihlášení fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení u pražského městského soudu v roce 2009. Insolvenční správce pohledávku do řízení nezařadil. Za poškozování věřitele ve stadiu pokusu mu podle starého trestního zákona hrozí až osm let vězení.

Před soudem dnes vypovídalo několik svědků, kteří se vyjadřovali k různým finančním pohledávkám, které s kauzou souvisejí. Část z nich tvrdila, že Fabingera vůbec nezná a podobně mluvil i Fabinger o nich.

Žalobci poslali kauzu k soudu na začátku roku 2014. Soud však nejprve loni stíhání Fabingera zastavil, protože se neprokázalo, že by byl tím, kdo spáchal trestný čin. Nyní se případ u soudu projednává v hlavním líčení, protože se svojí stížností na zastavení stíhání uspěli žalobci.

Kauza se původně týkala také toho, že Fabinger nelegálním způsobem získal rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady, který původně patřil Smetkovi. Areál obstavený policií měl přitom připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Hodnota areálu měla přesahovat 64 milionů korun. Touto částí obžaloby se však soud nezabývá, protože tak rozhodl při loňském rozhodování o zastavení Fabingerova stíhání.

Kvůli krachu H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. U soudu dříve zaznělo, že insolvenční správce zatím zajistil kolem 31 milionů korun ze Smetkova majetku a 1,5 milionu na účtu. Další majetek se snaží získat. Peníze by pak měli dostat poškození.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Vinu za krach firmy odmítal.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Petr Smetka soudy

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy