Libanon zaslouží za únos odvetu, říká expert. Vydání Fajáda naštve USA

Praha - Dění okolo pětice Čechů, kteří v létě zmizeli v Libanonu a kteří mají být nyní vyměněni za Libanonce Alího Fajáda, sleduje i bezpečnostní expert Andor Šándor. A nešetří ostrými slovy.

"Já samozřejmě mám k dispozici jen ty informace, které se objevují v médiích. Ale pokud je vše opravdu tak, že Libanonci unesli české občany proto, aby je mohli vyměnit za Fajáda, jde o bezprecedentní nepřátelský akt," má jasno Šándor.

A určitě by to podle něj nemělo zůstat bez odezvy. "Neříkám, abychom Libanonu vyhlásili válku, ale něco by se stát mělo," přemýšlí bývalý šéf vojenské rozvědky.

Šándor se také pozastavuje nad tím, jak dobré informace mají o celé údajné operaci libanonských tajných služeb média v blízkovýchodní zemi.

"To svědčí o tom, že redakce mají se zpravodajci velmi dobré vztahy. Byla to koneckonců právě média v Libanonu, která jako první napsala, že jeden z unesených Čechů je agentem vojenské rozvědky," připomíná Šándor s tím, že správně by se média o operacích tajných služeb vůbec neměla dozvědět. Pokud to tedy není už od začátku v plánu.

Zatím se navíc skoro vůbec neřešilo to, jak může výměna Alího Fajáda zpět do Libanonu ovlivnit vztahy ČR s USA. Američané totiž mají velký zájem Fajáda dostat do svých rukou, aby ho mohli soudit za terorismus a obchodování se zbraněmi.

"Popravdě si nedokážu představit, že by česká strana Američany o výměně Fajáda za unesené Čechy alespoň neinformovala. Zvlášť poté, co k nám USA vydaly Kevina Dahlgrena, což je z jejich strany neslýchaný krok," zamýšlí se Šándor.

A odhaduje, že pokud bychom jako Česká republika Fajáda do Libanonu vydali na vlastní pěst, mohlo by to mít ze strany USA nějakou negativní odezvu.

Související

Pětice Čechů, kteří zmizeli v libanonském údolí Bikáa

Češi unesení v Libanonu nedostanou od státu odškodné

Stát nemusí platit odškodné 40 milionů korun čtveřici Čechů, které v roce 2015 unesla skupina ozbrojených mužů v Libanonu. Pravomocně o tom dnes rozhodl odvolací pražský městský soud. Neuznal tak žalobu, ve které muži tvrdili, že české instituce pochybily a mohly únosu zabránit. Podle předsedkyně senátu Jany Knotkové za způsobenou újmu mohli únosci. Žalobci s rozhodnutím nesouhlasí a zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Více souvisejících

Zmizení pěti Čechů v Libanonu Andor Šándor (bezpečnostní specialista) libanon

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 56 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy