V lomu zahynul zkušený potápěč. Záhadnou smrt řeší policie

Heřmanice - Moravskoslezští kriminalisté se od nedělního dopoledne snaží objasnit podivné úmrtí šestačtyřicetiletého potápěče. Muž zahynul v zatopeném lomu Šifr u Svobodných Heřmanic na Bruntálsku.

"Trojice mužů z Ostravska se dnes potápěla v hloubce 22 až 28 metrů, kde je teplota vody zhruba dva stupně. Při ponoru potápěč (46) začal signalizovat pomoc, jeden z jeho kolegů mu dal dýchnout kyslíku ze své láhve," přibližuje dramatické události policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Muž začal najednou rychle stoupat na hladinu, kde volal o pomoc a následně upadl do bezvědomí. "Kolegové ho vytáhli na břeh a začali mu poskytovat první pomoc, ve které pokračovali zdravotníci. Přivolaný lékař musel bohužel následně konstatovat smrt," pokračuje mluvčí.

Na místo tragédie záhy dorazili i policejní potápěči z Frýdku-Místku, kteří předběžně prohlédli nebožtíkovo vybavení, aby zjistili, zda za jeho skonem není technická závada.

"Techniku potápěče a jeho plicní regulátor jsme zajistili a bude zaslána k odbornému zkoumání. Příčinu úmrtí určí nařízená soudní pitva, předběžně by se mohlo jednat o barotrauma plic z přetlaku," uzavírá Jiroušková.

Podle ní navíc technika, kterou zkušený potápěč do lomu přivezl, nebyla do zdejších podmínek právě ideální. Zesnulý muž přitom za sebou měl asi 200 úspěšných ponorů.

Lom ve Svobodných Heřmanicích je vyhledávaným místem pro potápěče nejen z Česka, ale i ze sousedních zemí. Důvodem je jeho hloubka a čistá voda. Podobných neštěstí jako dnes se tam už stalo více.

Naposledy tam v březnu před čtyřmi lety zahynuli dva ze tří polských potápěčů, kteří se potápěli pod tehdejší dvaceticentimetrovou vrstvou ledu. V roce 2007 se v lomu stalo hned několik neštěstí: v říjnu tam zemřela jednapadesátiletá polská potápěčka a v dubnu dva potápěči najednou, čtyřicetiletý muž a jeho osmnáctiletá dcera z Opavy. V březnu 2006 potápění pod ledem nepřežil pětatřicetiletý polský sportovní potápěč, kterému ve velmi chladné vodě zamrzla automatika umožňující dýchání.

Související

Ilustrační foto

Potápěč nepřežil komplikace při ponoru ve Slezské Hartě, patrně mu zamrzl dýchací přístroj

Osmačtyřicetiletý potápěč v neděli odpoledne zemřel po ponoru do vod Slezské Harty na Bruntálsku. Pravděpodobně mu zamrzl dýchací přístroj, muž se pak rychle vynořil. Další potápěč, který měl také při ponoru technické problémy, je v nemocnici. ČTK o události informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová uvedla, že muž zemřel po převozu do nemocnice.

Více souvisejících

Potápění Policie ČR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy