Kdo ukradl 77 milionů? Hlavní podezřelý zpochybnil výpověď bratra, velitel auta změnil trasu

Brno - U brněnského soudu se dnes opět začala řešit loupež z roku 2006, při níž tři pachatelé maskovaní jako policisté odcizili 77 milionů korun. Ze zločinu se zpovídají Roman a Antonín Dolíhalovi a Jaroslav Havlík. Dalším obžalovaným je Jiří Bartoněk.

Loupež se stala 9. srpna 2006. Tři muži oblečení v policejních uniformách přepadli vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. Zmocnili se více než 77 milionů korun, peníze se nikdy nenašli. Tělo velitele vozu se našlo o čtyři roky později na jedné ze skládek na Brněnsku.

Soud začal krátce po deváté hodině a vymezil dvě hodiny na to, aby si mohli obžalovaní navzájem klást otázky, což se při prvním hlavním líčení stihlo jen z části. Roman Dolíhal se bratra ptal na počet kufrů v přepadeném autě nebo na hodnoty uloupených bankovek. Antonín Dolíhal, který spolupracuje na objasnění případu s policií, však řekl, že si takové podrobnosti nepamatuje.

"Můj bratr má naučenou výpověď, ale není schopný odpovědět na položené otázky. Nemůže k tomu nic říct, protože tam nebyl," uvedl Roman Dolíhal. Sám přitom uvedl, že z vlastní znalosti práce přepadené firmy ví, kolik mělo být kufrů a jaké množství jakých bankovek se vozí.

Jako svědek promluvil řidič vozidla Antonín Jurný. Řekl, že na den přepadení byla naplánovaná cesta do Rousínova, Slavkova u Brna, do Bučovic a poté do Prostějova. Podle Jurného však velitel vozidla rozhodl, že se pojede nejprve do Bučovic, do Slavkova u Brna, Rousínova a pak do Prostějova. "Je běžné, že velitel změní trasu. Musí to ale nahlásit dispečerovi a praxe je taková, že se to nahlašuje. On to ale nenahlásil. Mně však změna trasy přišla logická, protože jsme ušetřili čas," uvedl Jurný.

Svědek také připustil, že na místě mohli být čtyři lupiči, jistý si však byl pouze třemi. Zároveň vypověděl, že když muži vůz přepadli, velitel až příliš rychle odjistil zadní dveře. Hlavní podezřelý Roman Dolíhal po výslechu Jurného řekl, že je svědkova výpověď v rozporu s výpovědí jeho bratra Antonína, který se k loupeži přiznal a označil za hlavního organizátora právě Romana Dolíhala. Roman Dolíhal tvrdí, že jsou ve výpovědích rozpory, protože Antonín Dolíhal na místě nebyl, kdežto Jurný si ji jako řidič musí pamatovat.

Romanovi Dolíhalovi hrozí doživotí, Antonínovi Dolíhalovi hrozí 15 let stejně jako jejich třetímu komplicovi Jaroslavu Havlíkovi. Čtvrtým obžalovaným je Jiří Bartoněk, který měl pomáhat odklidit tělo zavražděného velitele přepadeného vozu. Bartoň a Antonín Dolíhal se přiznali, Havlík a Roman Dolíhal vše popírají.

Související

Více souvisejících

loupež Roman Dolíhal soudy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy