Recidivista Doležal žaluje ministerstvo o 100 tisíc, dozorce mu prý sebral autíčka

Praha - Vězeňský dozorce mi v 90. letech sebral tašku se 40 dětskými autíčky, několika magnetofonovými kazetami, manikúrou a psacím strojem, stěžuje si recidivista Adolf Doležal (64) a žaluje ministerstvo spravedlnosti o 100 tisíc korun.

Muž vede řadu občanskoprávních sporů. Média o něm obsáhleji psala poté, kdy v lednu 2007 přepadl ještě pod svým původním jménem Pavel Čech spořitelnu na Berounsku a spolu s komplicem smrtelně zranil pokladní. Soudy mu za to uložily 14 let odnětí svobody. V roce 2003 dosáhl přerušení výkonu trestu kvůli operaci srdce, brzy však za mříže putoval znovu. Státnímu zástupci totiž poslal urážlivý dopis a na úřadech se po přejmenování domáhal vydání nového pasu, takže panovala obava, že by mohl utéct do ciziny.

Kriminalisté věří, že po propuštění z věznice Doležal před třemi lety zosnoval přepadení dodávky bezpečnostní agentury, jež na Zličíně rozvážela 13 milionů korun. Údajně se prý navíc chystal zabít spolupachatele, který proti němu nyní svědčí. Doležal vinu popírá. K soudním jednáním ho vodí ozbrojená eskorta, protože ve vězení, kde si aktuálně odpykává jiný trest, figuruje na seznamu nebezpečných osob, ačkoliv se nyní pohybuje o berlích.

Žalobu na ministerstvo Doležal podal už v roce 1998. Líčí v ní, že když byl o pět let dříve ve vazbě v ruzyňské věznici, dozorce ho napadl obuškem a vzal mu aktovku. Přišel tak údajně o občanský průkaz, cestovní pas, kufříkový psací stroj, kožený opasek od pouzdra na pistoli, hodinky, holicí strojek, prsten ze žlutého kovu, červené a černé pouzdro s manikúrou, šest nahraných magnetofonových kazet a 40 takzvaných angličáků. Proč měl Doležal u sebe právě sbírku dětských autíček, není zřejmé.

Obvodní soud Doležalovu žalobu zamítl, muž se však odvolal a sporem se tak bude příští týden zabývat Městský soud v Praze.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti Adolf Doležal (recidivista) odškodnění

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 46 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy